Polderhemel | Juno

Aflevering 1079 - Aflevering 1079 13 JULI - 20 JULI

De NASA heeft weer een feestje kunnen vieren. Na een reis van bijna vijf jaar is de Jupiterverkenner Juno bij de reuzenplaneet Jupiter aangekomen.

Juno is met succes in een baan rond Jupiter gemanoeuvreerd. De remraketten zijn ruim een half uur bezig geweest om de snelheid van het vaartuig zover af te laten nemen dat het toestel door de zwaartekracht van Jupiter ingevangen kon worden. Drie grote zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening van de sonde. De panelen moeten echt groot zijn omdat de kracht van het zonlicht ter plaatse slechts 4 procent van die op aarde bedraagt.

Juno bevindt zich in een langwerpige elliptische baan over de polen van de reuzenplaneet. Eén omloop duurt 53,5 aardse dagen. De komende jaren zal de sonde 37 langgerekte banen rond Jupiter doorlopen. De planeet zal nauwkeurig worden onderzocht. Men hoopt zo meer over het ontstaan van Jupiter en daarmee ook over het ontstaan van ons zonnestelsel te weten te komen. Er is een goede kleurencamera aan boord. Daar Juno regelmatig Jupiter tot op 5000 kilometer zal naderen kunnen we spectaculaire foto's verwachten. De eerste opnamen worden begin augustus verwacht.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 16 juli)

Zon op: 05.33 uur; onder 21.52 uur.

Maan op: 18.37 uur; onder 03.35 uur (zondag).

MAAN – De schijngestalte van onze trouwe wachter groeit deze week nog verder aan. Maar de maan komt niet hoog aan de hemel. Op woensdag 20 juli is het om 00.57 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Boogschutter).

PLANETEN – Als het 's avonds donker begint te worden (23.00 uur) staan de planeten Mars (helder, sterrenbeeld Weegschaal) en Saturnus (sterrenbeeld Slangendrager) laag in het zuidzuidwesten en zijn waarneembaar tot respectievelijk 00.45 uur en 02.00 uur. (ze gaan dan in het zuidwesten onder). Op 16 juli staat de maan erbij. Jupiter (helder, sterrenbeeld Leeuw) staat 's avonds na het donker worden zeer laag in het westen en en is nog eventjes waar te nemen.

Meteoren

Twee meteoorzwermen zijn nu actief, de Alfa-Capricorniden en de Delta-Aquariden-Zuid. Beide lijken uit het hemelgebied Waterman/Steenbok te komen. Het hoogtepunt van beide zwermen is eind deze maand. De Alfa-Capricorniden zijn afkomstig van de komeet 169P/NEAT. De herkomst van de Delta-Aquariden-Zuid meteoren is niet bekend. De meteoren zijn traag tot middelmatig snel. De snelheden van de meteoren zijn respectievelijk 25 kilometer per seconde en 31-42 kilometer per seconde. De kleuren variëren van oranje tot geel. Ze zijn behoorlijk helder.

Meer info: R.P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.