Céline van Gerner danst de samba

EMMELOORD - Céline van Gerner is zeker van een plek in de Olympische turnploeg en heeft onwaarschijnlijk veel zin in de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Van Gerner liet er op Facebook geen misverstand over bestaan, dat ze reikhalzend uitkijkt naar een tweede Olympisch avontuur. De Emmeloordse turnster was voor bondscoach Gerben Wiersma geen bespreekgeval. Van Gerner kreeg het goede nieuws zondag te horen.

Een dag eerder, na afloop van het Olympisch Kwalificatie Event in Heerenveen, had ze er al een goed gevoel over. Na haar tweede plaats op het Nederlands kampioenschap in Rotterdam turnde ze ook in haar thuishal een stabiele wedstrijd. ‘Het ging lekker. Ik heb er een goed gevoel over. Gelukkig wel.’

Dat goede gevoel werd dus een dag later bevestigd in de vorm van een ticket voor Rio de Janeiro. Ze mag samen met Eythora Thorsdottir, Lieke en Sanne Wever en Vera van Pol de Nederlandse eer in Brazilië hoog houden.

Vier jaar geleden in Londen leverde Céline van Gerner een unieke prestatie. Op de meerkamp eindigde ze als twaalfde, de beste prestatie van een Nederlandse turnster ooit. Na een hoop blessureleed te hebben overwonnen, is ze weer terug aan de turntop. Een terugkeer, die in haar eigen Heerenveen zaterdag definitief gestalte kreeg.

Nederlandse top

In het Epke Zonderland Turncentrum kreeg Van Gerner veel steun van supporters uit de polder. Per auto en per bus (onderweg genietend van een broodje Céline) spoedden de turnliefhebbers zich naar het Friese Haagje. Daar zal niemand spijt van hebben gehad, want de hele Nederlandse turntop was present.

Behalve de al genoemde dames waren ook de toppers Bart Deurloo, Jeffrey Wammes, Yuri van Gelder en natuurlijk Epke Zonderland, die bij binnenkomst luidkeels werd toegejuicht, van de partij. Verder deden nog enkele buitenlandse turners en turnsters mee.

Voor de volgepakte tribunes, die voor de gelegenheid fors waren uitgebreid, turnde Céline van Gerner een stabiele wedstrijd, al maakte ze op balk wel een fout. Ze viel er een keer vanaf. Dat was alles.

‘De oefeningen op de andere toestellen waren een level hoger dan twee weken geleden op het NK. Ik ben blij met die next levels. De vloeroefening was heel goed, sprong was oké en brug was goed, al miste ik ‘em bijna, maar dat kon ik snel corrigeren.’ Van Gerner eindigde op het OKE met 55.95 punten als vierde, achter de Braziliaanse Andrade, Thorsdottir en Lieke Wevers.

Stabiel blijven

Na afloop moest Céline van Gerner heel wat handtekeningen zetten en vaak op de foto. De toppers uit turnland zijn populair. ‘Ik moest nog één keer een goede wedstrijd neerzetten. Lieke Wevers moest over haar prestatie in Rotterdam heen gaan, dat hoefde ik niet. Ik hoefde alleen stabiel te blijven. Ik was wel gestrest voor de wedstrijd, maar minder dan voor Ahoy’. Logisch.’

Eind deze maand vertrekt de Nederlandse turnploeg naar Brazilië, waar op 6 augustus de turnwedstrijden beginnen. Of vader Anton en moeder Carmen er bij zijn, is de vraag. ‘Ze willen heel graag. Ik zou het superleuk vinden. Ze denken er goed over na.’

Het worden voor Céline van Gerner haar laatste Olympische Spelen. Ze wil na de spelen nog één of twee jaar doorgaan. ‘Na de spelen zijn er het eerste halfjaar veel gala’s. Ik moet gewoon even kijken hoe het allemaal loopt.’

De 21-jarige Van Gerner turnt al vanaf haar negende op nationaal niveau, dat is meer dan haar halve leven. ‘Bizar.’ In Rio de Janeiro gaat ze natuurlijk voor het hoogste haalbare op de meerkamp, zowel individueel als met het landenteam. Maar Van Gerner heeft stiekem nog een wens. ‘In Londen was ik eerste reserve, dus een toestelfinale in Rio zou leuk zijn.’

Harry de Ridder