Honderden kids op Jako voetbaldagen

EMMELOORD - De Jako voetbaldagen zijn ongekend populair in de Noordoostpolder. ‘We zijn de grootste in heel Nederland’, zegt Frank van der Werf, medeorganisator van SC Emmeloord.

Volgende week nemen meer dan 400 jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot en met 14 jaar de velden van SC Emmeloord en SV Marknesse in bezit. Voor de twaalfde keer worden in de polder de Jako voetbaldagen georganiseerd en nog steeds neemt de belangstelling toe. In Emmeloord komen 240 kinderen opdraven; in Marknesse zijn het er 170. Een record.

Edwin Berende, Frank van der Werf en Kenneth Olaer organiseren de voetbaldagen in Emmeloord. Het trio krijgt tijdens het evenement steun van zo’n vijftig vrijwilligers. Komend weekend zijn ze druk met de voorbereidingen. Het drietal moet voor het evenement een hele week vrij nemen, maar dat vinden ze niet erg. ‘Nee joh, dat is geen opoffering’, vindt Berende. ‘Niet erg als je ziet hoeveel plezier de kinderen hebben.’

Nooit meegemaakt

Kenneth Olaer, trainer van C1, roemt de sfeer in Emmeloord. ‘In Rotterdam, waar het ook groot is, is het stadser. Hier is de mentaliteit anders, gaat het er gemoedelijker aan toe.’ Net als vorig jaar komt Jurrian Jouvenaar, talentvolle jonge doelman van ADO Den Haag, weer naar Emmeloord om op de laatste dag als keeper te fungeren bij het traditionele sluitstuk, de penalty’s. ‘Hij had nog nooit zoiets meegemaakt’, aldus Frank van der Werf. ‘Hij genoot van de sfeer en het enthousiasme.’

De Jako voetbaldagen, zo aan het begin van de zomervakantie, zijn in de polder ‘een hot item’, zoals Frank van der Werf zegt. ‘Die kinderen doen niets liever dan de hele dag met een bal in de weer te zijn. Ze kunnen de hele week met hun vriendjes voetballen.’ ‘En’, vindt Olaer, ‘je leert wat, maar het plezier erin is net zo belangrijk. Leren en plezier gaan samen.’ Daarom worden de kinderen ook niet op kwaliteit, maar louter op leeftijd ingedeeld.

Het programma bestaat uit onder meer boarding- en kooivoetbal, partijspelen, voetvolley en natuurlijk de penaltybokaal. Elke dag nemen de kids strafschoppen en de beste penaltynemers strijden op de slotdag om de felbegeerde bokaal. En iedereen krijgt een bal, een Jako voetbaltenue, een bidon, een dagelijkse lunch (elke dag smeren vrijwilligers meer dan 700 broodjes) en een foto met de keeper. En dat voor 110 euro. Edwin Berende: ‘Dat is goedkoop. In het westen is zo’n week veel duurder.’ De kids zijn vijf dagen lang van half tien tot vier onder de pannen.

Dartvoetbal eruit

De Jako voetbaldagen zijn het geesteskind van Jef Bongers uit Weert, die zijn SportEvents4Kidz heeft overgedaan aan Huib Stultiens. Bongers is nog steeds verbonden aan het bedrijf en komt elke dag in Emmeloord kijken. Het concept staat vast, al is er altijd ruimte om onderdelen te schrappen en nieuwe varianten uit te proberen. Deze editie is het dartvoetbal gesneuveld; nieuwe act dit jaar is Guido van Moorselaar, een goede freestylevoetballer uit Utrecht. Hij vervult samen met Jurrian Jouvenaar op de afsluitende vrijdag een hoofdrol.

Berende, Van der Werf en Olaer kijken ernaar uit. ‘Genieten’, ‘voetbalplezier’ en ‘een glimlach op het gezicht van een kind’ zijn zo wat kreten die hen te binnen schieten als ze aan de Jako voetbaldagen denken. ‘Dankbaar werk’, vindt Frank van der Werf. ‘De kinderen genieten en de ouders zijn trots.’

Harry de Ridder