Marlies daagt autocrosstoppers uit

CREIL - "Autocrossen speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik heb niet veel verstand van auto’s , maar ik ben er altijd mee bezig." Marlies van der Wal is vast van plan een keer op de hoogste trede van het podium te staan.

De mannelijke concurrenten, en dat zijn er nogal wat, in de Noordoostpolder zijn gewaarschuwd. In de openingscross van dit seizoen, traditiegetrouw in Ens, reikte de twintigjarige studente uit Creil tot de vierde plaats, haar beste prestatie ooit. Maar ze wil meer, veel meer. Daarom is onlangs de Opel Corsa van de hand gedaan en heeft Marlies van der Wal een Toyota MR2 AW11 aangeschaft. Die is sneller dan de betrouwbare Corsa. "Ik wil prijzen pakken."

Afgelopen zaterdag reed Van der Wal voor het eerst in de Toyota. De cross van Espel was een mooie test voor de grote wedstrijd van komend weekeinde, de Hel van Creil. Een thuiswedstrijd voor Marlies van der Wal. "Dat wordt nog wat", klinkt het verwachtingsvol. In Espel kwam ze tot de halve eindstrijd. "Ik was er tevreden over. Na de derde rit had ik de Toyota onder controle. De auto is snel genoeg."

Grote broer Wichard, die op nationaal niveau aan autocrossen doet, heeft de liefde voor de sport op z’n zes jaar jongere zus overgebracht. Hij prepareert, samen met zijn vrienden, de auto voor Marlies en geeft haar tips. Hij heeft haar geleerd clean te crossen. "Ik vind Luuk Boons en Henk Jan te Brake de beste crossers, omdat ze netjes en sportief rijden. Niet beuken, maar eerlijk rijden, heeft Wichard mij geleerd. Ik weet inmiddels voor wie ik moet oppassen."

Veel vrouwelijke concurrenten heeft Marlies van der Wal niet. Een stuk of vijf, zes in de polderklasse. Daar houdt het wel mee op. "Ik let er ook niet op. Ik ben gewoon met de wedstrijd bezig." Haar doelen zijn duidelijk: elke cross de beste vrouw zijn, binnenkort prijzen winnen en bij de eerste tien van de Polderbokaal eindigen. "Ik stond derde , maar in Bant sloeg ik over de kop en in Rutten ging de auto stuk."

Marlies van der Wal is het zat om vrijwel elke autocross een inhaalrace te moeten rijden. Ze bezit nu een snelle auto, heeft inmiddels een paar seizoenen ervaring in de bagage en heeft een vastomlijnd doel voor ogen. De tattoo op haar onderarm, een pijl, staat symbool voor haar instelling. "Ik ga recht op mijn doel, ga er altijd voor." Autocrossen is heel belangrijk voor de snelste vrouw van de polder. "Ik ben altijd doodzenuwachtig voor een wedstrijd. Het is de kick. Het lijkt me heel gaaf om als vrouw een keer een autocross te winnen." In Creil dan maar?