Skeelerkoning Jeroen de Kroon nog steeds gretig

Ens - "Ik wist dat het erin zat, op twee afstanden winnen. Maar een klein foutje en het is gebeurd. Nu maakte ik op de 500 meter een foutje, maar die heb ik gecorrigeerd waardoor de fout niet fataal werd."

Jeroen de Kroon (14) kroonde zich een kleine twee weken geleden tot nationaal kampioen op de 300 meter tijdrit en de 500 series inline-skaten bij de kadetten. Dit kunstje flikte hij ook bij de pupillen, dus de tweevoudig Nederlands kampioen lijkt een blijvertje. Op de mooie skeelerpiste in Heerde maakte hij de verwachtingen volledig waar. De inwoner van Ens is een echte sprinter. Daarom wist Jeroen dat hij een meer dan goede kans op de eerste plaats bij de tijdrit maakte. Hij kwam als laatste van de twintig deelnemers de baan op, omdat hij bij selectiewedstrijden de beste tijd had genoteerd. Op de 500 meter was het spannender, omdat hij zijn grootste concurrent Bas Meijer in de derde bocht binnendoor liet komen.

Weer op kop

"Ik was als eerste bij de start weg, maar de derde bocht sneed ik te ruim aan. Toen lag ik tweede maar ik bleef rustig. In de laatste bocht ging ik bij hem binnendoor en lag ik weer op kop." Zo bleef Jeroen de Kroon concurrent Bas Meijer voor. Op de tijdrit rekende hij af met nummer 2 Bart Klaver. "Later wil ik ook proberen bij de senioren kampioen te worden." Dat duurt nog een paar jaar en voor het zover is, moet de kersverse skeelerkampioen nog verbeteren op een paar punten. "Er zijn nog wat mankementjes", zegt Jeroen. "Zo moet ik bijvoorbeeld nog dieper gaan zitten." En hij moet nog sterker worden, want vooral in de afvalrace wil het er vaak hard aan toe gaan. Maar volgens zijn trainer Mark Horsten zit het met Jeroen’s techniek in de basis wel goed. Zeker vier keer per week traint Jeroen keihard, in Haulerwijk en in Heerde. Hij maakt deel uit van de Friese selectie en sinds april behoort hij zelfs tot het Nederlandse talententeam, dat onder leiding staat van Valentina Belloni. Is Jeroen de Kroon een topper in spe? "Sowieso", klinkt het lachend. "Ik wil de opvolger van Michel Mulder worden."

Krappe baan

Om dat doel te realiseren doet hij wekelijks mee aan wedstrijden, in binnen- en buitenland. Er is geen EK voor kadetten, maar er zijn genoeg wedstrijden in België, Duitsland en Frankrijk waaraan hij kan meedoen. Ervaring opdoen is belangrijk. Jeroen probeert altijd top 10 te rijden, maar het is zwaar. "In Frankrijk heb je de heftigste wedstrijd van het jaar. Een krappe baan, veel mensen en bijna alles mag." In augustus rijdt Jeroen de Kroon een wedstrijd in Oostende. Komt het weer aan op tactisch slim te rijden. In vergelijking met het buitenland wordt volgens Jeroen in Nederland lief gereden. Maar in het buitenland doet hij fysieke en mentale weerbaarheid op. Kan hij ook goed gebruiken op het NK op de weg, eind augustus in Medemblik. "Of ik dan het kunstje ga herhalen? Zeker weten, ha, ha." Harry de Ridder