Tonego uitblinker seizoen 2015-2016

Emmeloord - Drie clubs gepromoveerd, twee clubs gedegradeerd. Eén club die net aan het vege lijf redde en één club, die net promotie misliep. Het seizoen 2015-2016 in een notendop. Beste club: sv Tonego, dat naar de tweede klasse promoveerde en weer het Tiendorpentoernooi won.

Tonego bivakkeerde het hele seizoen in de top van de 3e klasse D en bleef in de spannende slotfase kaarsrecht overeind. In de laatste en beslissende wedstrijd uit tegen Oranje Nassau Roden trokken de mannen uit Luttelgeest aan het langste eind: 1-3. Voor het eerst promoveerde Tonego naar de tweede klasse. Trainer Steven van Mourik: "Het was een geweldig seizoen. Kippenvel." Sc Bant deed het ook prima door met overmacht kampioen te worden van de 4e klasse A. Bant stond het hele seizoen aan kop, verloor slechts twee wedstrijden en finishte met een voorsprong van 16 (!) punten op nummer 2 AVC. "Ongelooflijk", aldus Ferdy Timmer. De derde promovendus is sc Creil, dat als vierde eindigde in de 5e klasse A, maar via de nacompetitie promotie veiligstelde. Over twee wedstrijden was Creil te sterk voor IJVC: 1-3 en 5-0. "Een geweldige prestatie", vond trainer Jan Schenk. De grote man bij Creil was spits Jelle Loosman, topscorer van de club en de polder.

Twee degradanten

Twee ploegen uit de Noordoostpolder moesten een stapje terug doen. Sv Ens en FC Kraggenburg degradeerden naar de 5e klasse, de kelder van het amateurvoetbal. Ens boekte slechts twee zeges in de 5e klasse A en na de winterstop werd al snel duidelijk dat de club op degradatie afstevende. Trainer Henri van Eerde hield het in november 2015 voor gezien. Hij kon niet overweg met de in zijn ogen slappe instelling van de spelers. Jan Jonkers, tevens voorzitter van Tollebeek, nam het stokje van Van Eerde over. Kraggenburg verging het in de 4e klasse A zondag niet veel beter. De ploeg hield alleen De Blesse onder zich, maar dat was niet genoeg om degradatie af te wenden. Voor trainer Ton Ernst reden om het voor gezien te houden. Saai waren de twee seizoenen bij Kraggenburg voor hem niet. Hij promoveerde én degradeerde met de club.

Twee keer net niet

Voor zowel vv Tollebeek als RKO gold: net niet. Tollebeek deed het goed in de 4e klasse A en finishte als vierde. In de finale van de nacompetitie strandde Tollebeek in het zicht van de haven. Oudehaske was nipt te sterk over twee wedstrijden: 1-0 en 1-1. 'Wij hadden verdiend te promoveren", aldus trainer Hans Hamersma. Het mocht niet zo zijn. RKO was wel blij met ‘net niet’. De Ruttenaren stelden een nieuw seizoen in de 4e klasse zondag veilig door in de nacompetitie Wilper Boys van zich af te houden door een zege (2-1) en een gelijkspel (0-0). RKO deed het in de nacompetitie zonder trainer Peter van Beenen, die het niet meer zag zitten en de benen nam. Hij had nog een 1-jarig contract.

In bekerfinale onderuit

Flevo Boys eindigde in de hoofdklasse op de zesde plaats, maar had het een paar weken heel lastig. De bekerwedstrijd tegen buurman Sc Emmeloord was een van de hoogtepunten van het seizoen. Sc Emmeloord was geen partij: 6-1. In de finale van de noordelijke districtsbeker was Flevo Boys geen partij voor Staphorst: 2-0. Na dik vijf minuten was de strijd al beslist. Ook Sc Emmeloord eindigde op de zesde plaats, in de 2e klasse K zondag. De formatie van trainer Dick Schuurman heeft zich tot een stabiele subtopper ontwikkeld en winkelt regelmatig bij de kleinere clubs in de polder. In de 4e klasse A eindigde vv Nagele als negende. Ondermaats voor een getalenteerde ploeg. Sc Espel werd zesde in de 5e klasse A. Keurig. SV Marknesse tenslotte ontliep op de laatste dag de nacompetitie door in de 3e klasse D concurrent Vitesse ’63 met 2-1 te verslaan. Het was billen knijpen, maar SVM voorkwam een deceptie Harry de Ridder