"Wie gaat onze religie, de natuur, aanvallen? Niemand."

Emmeloord - Hij noemt zichzelf een klokkenluider. Hij heeft een sterke mening en komt voor die mening uit. Adriaan van Eerdt van Pats! Plaagdierbestrijding luidt de noodklok.

Door Alexander Drost Hij waarschuwt namelijk voor de ziekte van Weil, die wordt veroorzaakt door (hoofdzakelijk) de bruine rat. De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen de ziekte door bacteriën, deze heten Leptospirosen. De ziekte komt over de hele wereld voor. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Van leptospirose bacteriën kunnen mensen ook andere ziekten krijgen (bron: RIVM). Corrigeren Allereerst is het goed om te weten wat Pats! Plaagdierbestrijding precies doet voor de mensen. “Wij werken duurzaam, educatief en doden als het nodig is”, vertelt van Eerdt. “Pats voor de korte klap, maar ook voor de corrigerende tik. Wij proberen te corrigeren wat de mensen verkeerd doen. Wat je met je verstand kunt ondervangen als mens, proberen wij bij te brengen. Dat ze dus niet onwetend blijven over dieren en ze op die manier de dieren kunnen weren uit hun territorium.” Een mens identificeert zich met een dier, meent van Eerdt . “Maar een dier wenst niet geïdentificeerd te worden met de mens. Heel simpel. Alleen wij, de mensen, trekken het naar ons toe. Een varken moet bijvoorbeeld in de modder liggen. Dat doet een varken omdat er teveel vliegen zijn. Een varken hoeft helemaal niet in de modder te liggen. Een varken leert leven met zijn ecosysteem. Het is een instinctieve maatregel om die vliegen kwijt te raken. De mensen denken dat wij er voor moeten zorgen dat een varken modder nodig heeft. Je gaat zo’n dier pamperen. Eigenlijk wordt-ie gebruikt om onze schuldgevoelens ten aanzien van dieren op te lossen.” Zo werkt het ook met ongedierte. Denk aan ratten, muizen, fruitvliegjes en nog veel meer.

Ratten

Ratten kunnen veel overlast veroorzaken. Problemen moeten voorkomen worden, maar van Eerdt en anderen stuiten op weerstand. “Ik erger mij er mateloos aan. In Nederland is er een beleid van onwetende, onkundige en bureaucratische figuren, die dus met z’n allen besloten hebben dat we de ratten alleen maar aan de buitenkant mogen bestrijden en dan alleen nog maar onder een rits van bureaucratische en kostenverhogende rompslomp. Daar klopt helemaal geen meter van. Maar, hoe gaan we dat doen? Het is beleid, men wil die wet niet overtreden. Alleen ik ben zwaar aan het ageren, ben ook klokkenluider. In vergaderingen steek ik mijn hand op. ‘Jongens, dit kan niet. Dit gaat mis!’.”

Twintig doden

De ziekte van Weil is een groot probleem volgens van Eerdt. Want verhoudingsgewijs vallen er meer doden door deze ziekte dan door bijvoorbeeld de q-koorts en Creutzfeldt-Jakob (“waar miljarden euro’s naar toe gingen voor onderzoek”). “Er vallen twintig doden per jaar door de ziekte van Weil. Dat wordt enkel en alleen door de bruine rat veroorzaakt”, zegt van Eerdt. “Er vielen 69 doden gedurende de hele q-koorts. Dat duurde vijf jaar. De ziekte van Weil: twintig doden. Per jaar! Er zijn honderd gevallen per jaar, waarvan twintig procent met een dodelijke afloop. Veertig procent van de ratten is besmet, de ziekte komt hoofdzakelijk voor boven de rivieren. Watersporters doen van alles in het water. Je hebt alleen maar kans dat je met Weil in aanraking komt. Beleidsmedewerkers weten er geen donder van”, haalt hij uit.

Religie

“Ze weten zelfs niet hoe het er voor staat met de rattenpopulatie op het ogenblik. Het wordt niet gemonitord, niks aan gedaan. Waarom niet? Omdat het niet interessant is. Honderd of tweehonderd doden is niet interessant. Het is de natuur. Men is geïdentificeerd met de natuur. De natuur is onze nieuwe religie”, aldus van Eerdt. "God is dood, zei Nietzsche. We hebben iets anders nodig dat ons regelt. Vaak is de godsdienst de regering geweest van het land. Na de industrialisatie ging dat mis. We waren stuurloos. De kerk probeerde de druk erop te houden. Maar nu is de natuur de nieuwe religie… Wie gaat onze religie, de natuur, aanvallen? Niemand.”