Een gewonde Urk naar ziekenhuis (update)

Urk - [caption id="attachment_72598" align="alignnone" width="270"] De brand gezien vanaf de achterzijde waar ook de graafwerkzaamheden aan het riool waren. (Foto Jelle ten Napel)[/caption]

URK - Het aantal gewonden bij de explosie op Urk staat op drie. Volgens de brandweer zijn twee ter plaatse behandeld en is een derde naar het ziekenhuis gebracht.  Op Urk wordt gemeld dat op het moment van de explosie de bewoners niet in hun woning waren. Dit bericht is nog niet bevestigd door de autoriteiten. Een bewoner was nog niet thuis van zijn werk, bewoners van een andere woning zijn met vakantie en de bewoner van de derde woning verbleef op de Urker camping. Bewoners die wel thuis waren in de buurt vluchtten hun huis al uit na een eerste explosie die aan de grote knal voorafging. Nadat de brand geblust was, gingen brandweerlieden de woningen en wat er van over is onderzoeken op eventuele slachtoffers. Bij de explosie op Urk waren in totaal zes woningen betrokken. Van drie is weinig meer over. De explosie vond plaats rond zes uur. Volgens burgemeester Pieter van Maaren is er vanmiddag bij graafwerkzaamheden in de wijk iets mis gegaan, waarbij een gasleiding geraakt is. Het ontsnapte gas hoopte zich op in het riool, dat uiteindelijk explodeerde.
Er werd meteen alarm geslagen voor een grote brand. Met vijftig brandweerlieden uit de wijde omgeving werd het vuur bestreden. De hulpdiensten werden vanuit de lucht ondersteund door een politiehelikopter. Ook brandweerlieden uit de regio Zwolle spoedden zich naar Urk. Liander had een grote klus aan het repareren van het gaslek. Bij het lek sloegen de vlammen metershoog de lucht in. De hulpdiensten waarschuwden voor nieuwe explosies, wat ook de reden was een groot gebied te ontruimen. De bewoners van die woningen werden opgevangen in de kantine van het gemeentehuis, maar konden in de loop van de avond weer naar huis. Bewoners die niet terug kunnen naar hun woning worden opgevangen bij familie. Het gasbedrijf had rond 21.00 uur het lek gerepareerd. Op dit moment zitten door de explosie wel 25 woningen zonder gas.