Trimclub voelt als een warm bad

Emmeloord - "We trainen altijd buiten. Bijna altijd. Alleen als de hemel naar beneden komt, gaan we naar binnen. Dat gebeurt bijna nooit", aldus Ancika Jansen. De trimclub van SC Emmeloord bestaat 25 jaar en is vitaler dan ooit.

Jansen is trainer van de trimclub, bedoeld voor 55-plussers. Enkele tientallen atleten van een zekere leeftijd vormen een hechte club. Samen sporten is de insteek, maar zeker niet de enige activiteit, die de groep onderneemt. De club organiseert ook leuke reisjes en ander sociale activiteiten. Jansen: "Ik vind dat de groep het heel goed doet."

Verantwoord bewegen

In juni bestaat de trimclub 25 jaar. Eind jaren ’80 van de vorige eeuw deed een groep studenten uit Leeuwarden onderzoek naar de toekomst van de sport in Emmeloord. Daaruit bleek onder meer dat er behoefte was aan sportmogelijkheden voor 55-plussers. Martin Uylenhoet was de eerste begeleider. Doel van de trimclub: zonder competitie-element sportief bezig zijn en gezelligheid creëren, mensen lichamelijk en geestelijk laten functioneren door verantwoord bewegen. De groep begon met achttien sportievelingen en bestaat 25 jaar later dus nog steeds. De complete groep bestaat uit 25 mannen en vrouwen. De jongste is ergens in de zestig, de oudsten overstijgen de tachtig jaar. Elke donderdagmiddag zijn de atleten op leeftijd in het Emmelerbos te vinden, waar ze trainen onder leiding van Ancika Jansen. "Er zitten een paar fanatiekelingen bij, die gaan als een speer door het bos. Ik kijk goed naar wat mensen nog kunnen. Het is niet de bedoeling mensen over de kop te jagen."

Tafels aan de kant

Het programma bestaat niet alleen uit lopen. ‘We doen met z’n allen ook oefeningen om de spieren sterker te maken en lenig te blijven’, zegt Jansen. "Het gaat niet alleen om de conditie. Sommigen hebben hier en daar pijntjes, aan hen leg ik uit wat ze het best kunnen doen." Jansen is van huis uit fysiotherapeut. Er is ook een groepje dat op de laatste woensdag van de maand wandelt. En die ene keer dat het weer te slecht is, verhuist de groep naar de kantine van SC Emmeloord. "Gaan de tafels aan de kant", lacht Jansen. Binnen kun je ook sportief bezig zijn. Jansen, die de club sinds drie jaar onder haar hoede heeft, is onder de indruk van de manier waarop de groep met elkaar omgaat. "Ze letten goed op elkaar, passen op elkaar, laten nooit iemand vallen. Ze leven echt met elkaar mee. Iedereen voelt zich thuis bij de groep, die als een warm bad voelt." De trimclub kan nog nieuwe leden gebruiken. Geïnteresseerd? Inlichtingen bij: Ina Hulshof, tel. 0527 613748 of Alie Osinga tel. 0527 785776. Harry de Ridder