Poolse leeuw brult in Kraggenburg

Kraggenburg - Jacek Jolibski is zijn naam. De Pool was voor de tweede keer in successie veruit de snelste op de halve marathon in Kraggenburg: 1 uur 15 minuten en 29 seconden. "Ik ben heel blij", sprak de Pool.

Door Harry de Ridder Begrijpelijk, want hij won niet alleen voor de tweede keer de langste afstand van de Leeuwenronde, voor de 38e keer op het programma, hij was ook nog eens dik twee minuten sneller dan vorig jaar. Goede samenwerking met zijn twee medevluchters, Urker Jan Sinken en Emmeloorder Bas Hollegien, vormde de basis voor zijn snelle tijd. Na de eerste doorkomst liep het trio nog gebroederlijk bij elkaar en dat bleef nog even zo. Daarna vond de 25-jarige Pool met de lastige naam (op het wedstrijdformulier waren voor- en achternaam door elkaar gehaald) het welletjes en nam hij de benen. "We liepen drie kwartier samen, wisselden elkaar af aan kop", aldus Jolibski.

Geduchte concurrent

Als zijn werk in de vis op Urk erop zit, trekt Jolibski de loopschoenen aan en traint hij een kilometer of twintig. Elke dag. De lokale toppers weten inmiddels dat ze een geduchte concurrent hebben aan de Pool uit Emmeloord. Jolibski had genoten van de wedstrijd. "Het was goed weer en in het bos was het prachtig lopen." De 38e Leeuwenronde, meetellend voor de Dorpencompetitie, trok meer dan 150 atleten, van jong tot oud. De populairste afstand was de 11 kilometer met 82 deelnemers, gevolgd door de halve marathon en de 6 kilometer. Vanwege de renovatie van de onverharde paden in het Voorsterbos had STEK, de organiserende club, de routes van de diverse afstanden aangepast. De 11 kilometer was een prooi voor Thomas Straathof, een nieuw looptalent uit de polder. Straathof, student werktuigbouwkunde en tevens korfballer, loopt nog niet zo lang maar drukt inmiddels ook zijn stempel op de loopwereld in de Noordoostpolder. Hij liet Emmeloorder Otto Doornbos en Urker Jacob Snoek achter zich.

‘Beentjes loslopen’

"Lekker even de beentjes loslopen", klonk het laconiek. De negentienjarige Straathof wekte niet de indruk dat hij heel diep was gegaan. De Marknessenaar had ook liever de halve marathon, zijn favoriete afstand, gelopen maar die stond al voor zondag op het programma, in Leeuwarden. "Niet op tempo, maar om kilometers te maken." Niet dat hij de 11 kilometer van de Leeuwenronde niet serieus nam. "Deze wedstrijd is niet alleen een training voor mij. Het is een wedstrijd en dan wil ik ook graag winnen." Over een hele marathon heeft hij wel nagedacht, maar Straathof schuift dat plan nog maar even voor zich uit. "Ik ben nu te druk met andere dingen. En als ik iets doe, wil ik het ook goed doen."