Eerste titel Tonego in kwart eeuw

LUTTELGEEST - Tonego heeft clubhistorie geschreven door voor de eerste keer naar de 2e klasse te promoveren. De Luttelgeesters wonnen met 1-3 van ONR in Roden en werden voor het eerst sinds 1991 (!) kampioen.

Door Harry de Ridder "Kippenvel." Coach Steven van Mourik, die na de zomer aan zijn achtste seizoen bij de promovendus begint, wordt er emotioneel van als hij terugkijkt op de beslissende wedstrijd, de enorme vreugde na de 1-2 van Bart Blok en de feestjes, die spelers, staf en supporters vierden. De titel in de 3e klasse D is de kroon op een geweldig seizoen, waarin Tonego vanaf het begin in de top meedraaide

De wedstrijd

ONR, tot vorige week een directe concurrent, maakte het Tonego heel erg lastig. "Ze voetbalden alsof ze nog kampioen konden worden", zegt Joep Henselmans, topscorer van Tonego met achttien goals. Na een klein half uur kwamen de Drenten op voorsprong door een frommelgoal van Hans van Tamelen. "Ze zaten er kort op, waardoor wij vol aan de bak moesten", aldus Van Mourik, die merkte dat er veel spanning op zat. "Er zat veel nervositeit in de ploeg. Het was een spannende wedstrijd." Wie anders dan routinier Joep Henselmans zorgde voor de gelijkmaker, een paar minuten voor rust. Daarmee was de wedstrijd zeker nog niet gedaan. ONR raakte nog de paal. Tonego bleef voorzichtig, wilde vooral geen fouten maken. Pas tien minuten voor tijd loodste invaller Bart Blok, net als vorige week tegen SVM, Tonego in veilige haven. Blok bleef alleen voor de keeper koel. Van Mourik: "Hij schoot ‘m fantastisch binnen. Toen was het klaar." Joep Henselmans maakte er in de laatste minuut nog 1-3 van.

De trainer

Steven van Mourik: "Dit is natuurlijk genieten. Drie bussen vol en een hoop auto’s: er waren tweehonderd mensen mee. Bij terugkomst in Luttelgeest moesten we uit de bus en gingen we op de platte kar door het dorp. En zondag hadden we een gezellig feestje met koffie, gebak en een paar biertjes. Vorig seizoen vochten we nog tegen degradatie, dit seizoen liep het vanaf het begin lekker. Dit is een prachtige prestatie. We weten dat we een goede ploeg hebben, het is voor ons een geweldig seizoen geworden. Magnifiek, wat een feest. Daar word je emotioneel van."

De topscorer

Joep Henselmans: "Natuurlijk had ik in de wedstrijd mijn twijfels. Wij voetbalden slecht, leden heel veel balverlies. En ONR voetbalde goed. Die 1-2 zeg. Goh, iedereen ging uit z’n dak. Dat was lekker. Onze kracht? We doen allemaal normaal, we trainen vaak, we hebben een stabiele trainer, die het eerste en het tweede bij elkaar houdt en het is altijd gezellig, maakt niet uit of we winnen of verliezen. Iedereen kan gewoon goed met elkaar. In de 2e klasse voetbal ik het liefst weer in Drenthe. Friese ploegen zijn zo stug. Een paar bomen achterin en een goeie spits: moeilijk om tegen te spelen. Wij creëren heel veel kansen, maar missen ook heel veel kansen. Ik moet het nog beseffen: kampioen. Het is wat, hè?"