Makelaardij Schokland: "Verkoop emotionele gebeurtenis"

Nagele -  Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Johan van der Slikke werd beëdigd als makelaar. Dat gebeurde destijds in de rechtbank in Zwolle.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVM sectie Agrarisch & Landelijk Vastgoed werd daar dinsdag bij stilgestaan. Een vlucht door de afgelopen jaren. Het makelaarschap was voor Van der Slikke niet iets nieuws. Zijn vader was de eerste agrarische makelaar in de Noordoostpolder. Zijn opleiding tot makelaar deed Johan van der Slikke in de avonduurtjes, want hij begon zijn loopbaan als docent op agrarisch gebied. “Dat deed ik erbij. Mijn vader was in dit gebied al actief als agrarisch makelaar. Het zat er al wel in. Mijn vader had een boerderij, was agrariër. Hij heeft op latere leeftijd ook zijn makelaarsdiploma gehaald. Vanuit die gedachte heb ik het ook opgepakt. Toen misschien nog niet eens met het idee om er iets mee te doen.”

Beëdigd

Van der Slikke was en is een manusje-van- alles. “Ik had toen voldoende keuze: ik zat in het agrarische onderwijs, zat in een agrarisch landbouwbedrijf en ten derde de mogelijkheid het makelaarschap van mijn vader over te nemen. Die laatste twee dingen heb ik uiteindelijk overgenomen van mijn vader. Het leraarsvak werd toen een beetje teveel. Ik vond het alle drie heel erg leuk. En dan kun je ook veel. En ik was toen jong. Hoe heb ik dat ooit kunnen doen? Toen kon ik heel veel”, knipoogt hij. 25 jaar geleden werd een makelaar beëdigd. Zie het als een examendag. “Wij moesten ons, nadat het diploma werd behaald, daarvoor aanmelden. Dan werd je onderworpen aan een test. Een dag lang met een aantal mensen in de regio rondgereden. Moesten we drie objecten opnemen.” Dat gebeurde ’s ochtends, in de middag werd alles uitgewerkt en later op de dag werd alles gepresenteerd aan de Kamer van Koophandel. “Wanneer je dat goed had gedaan, werd je goedgekeurd door de KvK. Vervolgens werd je dan voorgedragen bij de rechtbank om beëdigd te worden.” De jaren vlogen voorbij en Van der Slikke had niet het besef dat hij al weer zoveel jaar geleden beëdigd was. De NVM staat daar wel bij stil. “Dat was voor mij ook nieuw en verrassend. Leuk dat ze daar bij stilstaan. Ik was voor de beëdiging al wel vijf jaar makelaar.” Door de jaren heen is er veel veranderd. Alleen al op gebied van professionaliteit. Er werd begonnen vanuit huis, later werd intrek genomen in de oude Rabobank in Nagele. In het dorp van de platte daken werd het bedrijf verder uitgebreid.

Staatsgrond

Zijn vader was in de Noordoostpolder de allereerste. Toen hij daarmee begon was het voor een agrarisch makelaar nog niet zo interessant. “Dit was allemaal staatsgrond. In feite kon je daar niet in handelen, want de staat was eigenaar”, blikt Van der Slikke terug. Pas later, toen de staat besloot veel gronden te verkopen aan de pachters die er zaten, is ook de actieve handel in boerderijen en agrarische gronden van de grond gekomen. “Dat had hij al wel voor ogen. Vanaf toen kwamen er steeds meer agrarische makelaardijen bij. Had-ie het toch aardig bekeken. Concurrentie is een gezonde situatie om jezelf scherp te houden”, weet Van der Slikke. Vader stopte op 1 januari 1997. Johan van der Slikke ging zijn eigen makelaarskantoor runnen. Op dat moment werden de onderwijsfuncties neergelegd. “Toen ben ik helemaal voor mezelf gestart. Ook onder een nieuwe naam, met als slogan ‘op grond van historie, heden en toekomst’. Wij werkten onder de naam Van der Slikke. Toen is ervoor gekozen om de naam te veranderen in Makelaardij Schokland. Een vernieuwende naam. Onze boerderij ligt niet ver van Schokland. We hebben daar wel binding mee. Dat was voor een de reden.”

Emotionele gebeurtenis

De verkoop van een boerderij, vaak al jaren eigendom, is vaak een emotionele gebeurtenis. De jaren geschiedenis schieten door het geheugen, generaties hebben er veelal gewoond omdat het bedrijf er ook zat gevestigd. Voor Makelaardij Schokland is dat één van de drijfveren. Het onderscheid met een gewone makelaardij is groot. Van der Slikke: “Een woningmakelaar wil zoveel mogelijk woningen omzetten, terwijl een agrarisch makelaar voor kwaliteit gaat in de zin van meer grotere projecten. Vaak is het een complete boerderij. Daar ben je soms maanden mee bezig. Je wil niet weten hoe diep je in zo’n opdracht duikt. Je hebt een vertrouwensrelatie met een opdrachtgever. Vaak gaat het om een hele familiegeschiedenis. Het is een emotionele gebeurtenis. Mensen zijn er grootgebracht, bedrijf van ouders overgenomen. Dan is het ineens het einde. Toch wel ingrijpend…” “Dan merk je dat mensen naar ons toe best veel vertellen. De vertrouwensband en discretie zijn voor ons heel belangrijk. Mijn motto is: ‘wij krijgen de klanten die bij ons passen’. Die het gevoel hebben dat ze hun hele hebben en houden bij ons kunnen neerleggen. Dat onderscheidt ons. Het spreekt mij bijzonder aan. Het zakelijke aspect is de taak van de makelaar, maar wij moeten proberen met de emotie om te gaan en een brug te vormen tussen het zakelijke en emotie.”

Windmolenpark

In de laatste jaren heeft Makelaardij Schokland zich, naast het uitvoeren van vele taxaties in de regio, gericht op het windmolenpark aan de westkant van de Noordoostpolder. Van der Slikke komt op voor de agrariërs die te maken krijgen met het windmolenpark. “Het gaat erom dat ze het achter hun land krijgen, of misschien wel op. Daarvoor heb ik bemiddeld tussen de agrariërs en de exploitanten van het windmolenpark. Nu ook nog met de naweeën daarvan. Een kabel gaat bijvoorbeeld van windmolen naar windmolen of van park naar park. Dat gaat door de grond van de boeren. Daar moet alles voor geregeld worden; schadeloosstellingen, opstalrechten en dat soort zaken. Dat is een vrij uitgebreid proces geworden waarin wij ons onderscheiden ten opzichte van andere makelaars.” Ook in dit soort zaken is Makelaardij Schokland de brug, want later werd Van der Slikke gevraagd in soortgelijke zaken vanwege zijn expertise op dit gebied. Alexander Drost