“Een machine met veel opties”

Emmeloord - Sinds VSS de Amac machines op de markt brengt onder deze naam bestaat het leveringsprogramma uit een uienlader, uien loofklappers, uienvoorraadrooiers en aardappelvoorraadrooiers. “VSS vernieuwd en breidt het pakket steeds verder uit onder de van oudsher bekende naam Amac”, vertelt Heijboer. “ In het binnen en buitenland is het nog altijd een enorm gevestigde naam.”

Nieuw is Amac dus bepaald niet. Een van oudsher uitstekend product is in een nieuw jasje gestoken. “We zijn hier destijds mee in zee gegaan omdat we hiervoor ook dealer waren van Amac. Wij hebben in het verleden heel veel gedaan in Amac. In de VSS Amac-machines zitten veel bestaande onderdelen van het ‘oude’ Amac: kettingen, rollen, tandwielen. Het oude vertrouwde plaatje. Ook onderdelen voor oudere machines komen daar vandaan.”

“Je ziet dat er in de Amac rollen zitten die er dertig jaar geleden ook al in zaten en er zijn nog genoeg lopende machines voor onderhoud. We hebben dan ook heel veel op voorraad liggen. Dat is erg belangrijke qua service”, weet de gepassioneerde Heijboer. Op wens van de klant, de eindgebruiker, worden dingen aangepast naar wens door de fabriek van VSS in Zeeland. “Dat spreekt ons en de klant enorm aan.”

Maar waarom is Heijboer zo bijzonder lovend over VSS Amac? “De kwaliteit is erg goed. Het zit goed in elkaar, is makkelijk toegankelijk, er is een goede onderdelenvoorziening en de kwaliteit/prijsverhouding vinden wij goed. Dat zijn de belangrijkste redenen om met een Amac te werken”, somt Heijboer, die ziet dat er een trend zichtbaar is inbijvoorbeeld de aardappelteelt, op. “Het is de laatste paar jaren een tendens geworden om weer voorraad te rooien. Dat houdt in dat je niet in één werkgang in de kipwagen rooit, maar dat je het eerst terugbrengt op de grond. Dan laat je het soms maar een uur liggen om het af te harden.

Dat is ook om ziektes te voorkomen. Daarna raap je het weer op. Dat is een ontwikkeling in de laatste jaren waarin een VSS Amac heel goed is. Die speelt daar erg op in. Het is een korte en wendbare machine met veel opties”, looft de man van Mecha-Service over de VSS Amac VRA 3000 (voorraadrooier).

De VRA 3000 (zie foto) is uitermate geschikt voor het rooien van aardappelen. Service en onderhoud zijn tot een minimum beperkt en eenvoudig uit te voeren. De machine is uitgevoerd met aflegbanden, deze kunnen worden gebruikt als buffer. Voor een nog betere loofscheiding kan er een loofrol en loofvingers toegepast worden. De brede banden zijn standaard hydraulisch te sturen en als optie hydraulisch aangedreven. “Deze machine is de mooiste ontwikkeling”, aldus Chris Heijboer.