Attent: adres voor T-rijbewijs

Emmeloord - Het is nog even wennen aan het nieuwe trekkerrijbewijs (T-rijbewijs).Zeker voor de aspirant cursist en zijn/haar ouders is alles anders rond het nieuwe trekkerrijexamen. De “schrikmomenten” zijn vooral de kosten, de pittige exameneisen en de tijdsduur tussen eerste aanmelding en het daadwerkelijk afleggen van het laatste onderdeel: het praktijkexamen.

“Wel logisch dat men eraan moet wennen”, zegt Elmar Keetma,n trekkerinstructeur en mede-eigenaar van Verkeerschool Attent. “Zeker wanneer je het vergelijkt met de oude situatie. Je kon praktisch in een week je trekkercertificaat halen en dat tegen minimale kosten en inspanning. De nadruk lag hierbij enkel op de omgang met trekker en aanhanger, nu is dat slechts één van de beoordelingspunten.”

Attent heeft in acht maanden al veel cursisten naar het T-rijbewijs mogen begeleiden. Vrijwel alle cursisten kunnen redelijk tot goed met de trekker en aanhanger sturen. De moeilijkheid ligt in het op tijd waarnemen van alles in het verkeer, op tijd een beslissing nemen en het vervolgens adequaat handelen. Dat zijn vaardigheden die je als zestienjarige echt wel moet oefenen. Tel daarbij nog op dat de cursisten zich veilig en verantwoord met de trekker en tien meter lange aanhangwagen de stad door moeten manoeuvreren en daarbij rekening moeten houden met de ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ zoals fietsers, bromfietsers en voetgangers. “Dan heb je toch wel een uitdaging, ook als instructeur”, aldus Elmar Keetman.

Toch vallen de resultaten niet tegen en leveren de meeste jongeren tot nu toe een top prestatie: in slechts acht tot maximaal zestien lesuren is vrijwel iedereen geslaagd. En dat terwijl de cursist vanaf een fiets zomaar op een soort langzaam rijdende vrachtwagen combinatie een heus vrachtwagen examen moet afleggen. In vergelijking met een vrachtwagen cursist die al beschikt over jaren autorijervaring en gemiddeld 20 uur nodig heeft voor het C rijbewijs, is het echt top wat we in zo’n korte tijd bereiken. Desondanks zijn de totale kosten (rond de € 1.500,-, afhankelijk van het aantal lesuren) vaak wel even schrikken. Toch wordt de prijs wel begrepen, aangezien iedereen weet wat een trekker kost en wat een loonbedrijf per uur berekent. Ook de noodzaak van een echt T-rijbewijs, met oog op veiligheid, wordt door niemand betwist. Een trekker besturen is een serieuze zaak. Het scheelt wel dat het T-rijbewijs valt onder de beroepsopleidingen. Hierdoor zijn alle opleidingskosten voor iedereen aftrekbaar van de belasting en natuurlijk is de BTW aftrekbaar voor bedrijven.

De meeste leerlingen willen zo jong mogelijk hun T-rijbewijs in bezit hebben. Tijdig plannen en aanmelden is dan wel noodzakelijk zegt Elmar: “Je kunt al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen en leren kan natuurlijk al voor die tijd.” Het theoriecertificaat is toch 1,5 jaar geldig. Zo’n drie à vier maanden voor je 16 e kun je best wel geslaagd zijn voor de theorie. Hierdoor is het prima mogelijk is om vlak na je zestiende verjaardag al praktijkexamen te doen. In overleg met de rijschool worden dan de praktijklessen en examen ingepland. Vanaf je verjaardag mag je lessen en aansluitend examen doen. Afhankelijk van het aantal uren les en de frequentie kan iedereen tussen de 3 dagen en 3 weken daarna examen doen. Op deze manier is alles vlot klaar en loop je ook niet tegen extra wachttijden aan. Ook kan de verplichte EV(eigen verklaring) al maanden van te voren worden ingediend, dus indien nodig is er voldoende tijd voor nadere medische gegevens. Door een goede planning en door op tijd contact op te nemen, is iedereen blij en zijn er geen frustraties. “We merken dat dat voor beide kanten prettig werkt en ik weet dat er in korte tijd een goede en complete trekker opleiding wordt neergezet”, besluit Elmar Keetman.

Het T-rijbewijs is nodig voor alle motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS). Hieronder valt dus ook een mobiele kraan, shovel, heftruck, grotere grasmaaiers en de zgn. afgeknepen auto’s met de afgeknotte driehoek en 25km bordje. Na het behalen van het autorijbewijs krijg je niet het T rijbewijs er automatisch bij. Dit is alleen van toepassing als je dat autorijbewijs al had op 1 juli 2015, deze bestuurders krijgen de ‘T’ er bij de eerst volgende verlenging er “gratis” bij op. Wie nog voor 1 juli 2015 snel een trekkercertificaat heeft gehaald kan deze nog inwisselen voor een rijbewijs tot 1 juli 2016.