Luuk Boons: "Ik doe maar wat en dat gaat goed"

Marknesse - Luuk Boons is nog steeds verbaasd over zijn succes. Hij won de eerste autocross van dit seizoen in Ens en is de te kloppen man in Marknesse. "Als de auto heel blijft, wordt het leuk."

De 21-jarige student agrarische bedrijfskunde debuteert dit seizoen in de polderklasse. Hij won vorig jaar bij de junioren de finale in Emmeloord en trekt die goede lijn dus door bij de ‘grote jongens’. "Dat het zo goed gaat, had ik niet durven dromen", zegt-ie grijnzend. De kanariegele Toyota MR2 is supersnel, zo bleek in Ens. Boons heeft de auto na lang zoeken op de kop getikt in Eindhoven. "Ik wilde per se een MR 2, omdat die auto niet zo zwaar is en ik er eentje met achterwielaandrijving wilde. Iedereen zegt dat het moeilijker rijden is, maar het gaat me gemakkelijker af dan ik van tevoren dacht."

Meer 'gebeun'

De Toyota was volgens Luuk Boons ‘een oud lijk’ toen hij de auto kocht. Het opknapwerk kwam voor een groot deel op conto van hemzelf en een paar kameraden. De motor komt uit een schadeauto. Hij vindt zichzelf overigens nog geen goede monteur. "Het is meer gebeun dan het echte vakwerk, maar zo leer je het wel. Ik word er steeds handiger in." Luuk Boons kijkt naar zijn eigen handelen en crossen met de nodig zelfspot en bescheidenheid, maar dat neemt niet weg dat de ogen van de concurrentie in de Noordoostpolder steeds meer op de man van de Zuidermeerweg gericht zullen zijn. Daarom vindt hij het ook belangrijk om Tweede Pinksterdag in Marknesse aan de start te staan. "Ik zou eerst niet meedoen, omdat ik komend weekend met vrienden een paar dagen naar Lopik ben om te crossen en te feesten. Maar ja, toen won ik in Ens en nu heb ik mijn zinnen op de Polderbokaal gezet. Nu ga ik er ook voor. Wie de Polderbokaal wint, is de echte kampioen van de polder. Ja, als je een paar keer goede uitslagen hebt gereden, hoor je er echt bij. Leuk."

Geen snelheid

Grote kans dat de baan in Marknesse een stuk minder nat is als in Ens en dat is maar goed ook, vindt Luuk Boons. "Je kon in Ens geen snelheid maken, was eigenlijk geen hol aan. Als je even niet oplette, zat je vast." De baan in Marknesse behoort ook niet tot zijn favorieten. "Een kleine baan. De MR2 komt beter uit de verf op een lange baan. Bij hoge toeren begint de motor pas echt goed te lopen." Mick Meijerink, afgelopen seizoen winnaar van de Polderbokaal, en Kris Rol ziet Luuk Boons als zijn grootste concurrenten. " Als je die auto van Kris hoort daar word je bang van. Hij is ervaren en heeft veel verstand van auto’s." Boons heeft er alle vertrouwen in, dat hij in Marknesse ook kan winnen. "In z’n 2 gaat de Toyota ook hard zat en met die achterwielaandrijving ben ik snel weg bij de start.’ Dan, lachend: ‘Ach, ik doe maar wat en dat gaat goed." Harry de Ridder