Unieke promotie lonkt voor Tonego

Luttelgeest - "We moeten nu de kop erbij houden. Geen gekkigheid. We trainen deze week gewoon twee keer en we gaan zaterdag met de auto naar Roden. Geen bussen of zo. We gaan elkaar niet nerveus maken."

Steven van Mourik was meteen na de verdiende 2-0 op buurman SV Marknesse duidelijk: alles wat Tonego is moet vooral, net als altijd, normaal blijven doen in aanloop naar de kraker tegen ONR. De koploper van de 3e Klasse D kan clubgeschiedenis schrijven door in Roden minimaal gelijk te spelen. ONR haakte door een 2-1 nederlaag tegen Borger af als concurrent voor de titel. Alleen Elim, dat met 5-1 won van SVN ’69, kan nog langszij komen.

Normaal doen

De coach is apetrots op de prestaties van zijn ploeg, maar Van Mourik wil de flow waarin Tonego zit, nog een weekje vasthouden. Normaal doen is het parool. "Dit is prachtig. De jongens hebben er alles voor over, stimuleren en coachen elkaar goed. Hier voetbal je voor." Gewoon doen betekent voor de koploper ook aanvallen, de bal willen hebben. Zoals tegen SVM dat in de derby niet veel verder kwam dan tegenhouden en wat speldenprikken uitdelen. Niet dat Tonego zo geweldig voor de dag kwam, in de eerste helft al helemaal niet, maar de thuisclub was de baas, creëerde vooral na rust veel kansen en won verdiend door doelpunten van Joep Henselmans en invaller Bart Blok. Henselmans schoot van dichtbij raak, nadat Thijs de Vries zo slim was geweest een vrije trap snel te nemen. De SVM-defensie stond nog niet goed, maar Joost op de Kelder stuitte op doelman Heerink. Joep Henselmans was in de rebound wel trefzeker: 1-0. Dat was al na een paar minuten. Daar bleef het bij tot in blessuretijd, ondanks dat Tonego heel wat kansen creëerde. In de slotfase werd Tonego ook slordig, wat Steven van Mourik behoorlijk op de zenuwen werkte. Bart Blak schoof toch nog de verdiende tweede treffer binnen.

Tweede club

En dus kan Tonego als tweede club uit één van de dorpen (na Bant) promoveren naar de 2e klasse. Zaterdag in Roden tegen ONR moet het gebeuren. Een puntendeling volstaat voor de titel, maar Van Mourik wil niets weten van op een punt spelen. "We gaan niet op een punt gokken. Wij willen de bal hebben, aanvallen. We willen strijd naar voren. Als we achterover gaan leunen, roep je het onheil over je af." Voor de eerste keer in de 2e klasse, het zou wat zijn. "Ook de coryfeeën van de club, de oud-spelers en begeleiders, genieten hier van", weet Van Mourik. En SVM dan? Aanvoerder Jordi van de Vegte constateert dat zijn ploeg in een ‘mindere periode’ zit. "Rond de winterstop stonden we rond de zesde plek. Daarna vertrokken een paar basisspelers voor stage naar het buitenland. We maken de kansen niet af en zijn achterin slordig. Zonde." Maar: SVM kan nog ontsnappen aan de nacompetitie. "We kunnen misschien nog over Hollandscheveld heen", hoopt Van de Vegte. Die club heeft één punt voorsprong op SVM, dat tegen concurrent Vitesse ’63 speelt. Hollandscheveld speelt tegen Elim. Het wordt hoe dan ook een spannend weekeinde voor Tonego en SVM. Harry de Ridder