SVM verzuimt volleybalfeestje te bouwen

Marknesse - Het had een mooi feestje kunnen en misschien wel moeten worden. Het werd een teleurstelling. De volleybalvrouwen van SVM verzuimden topper VC Sneek een oorwassing te geven: 0-4.

Voor iemand die de wedstrijd niet heeft gezien een afgetekende overwinning voor de nieuwe koploper, maar in werkelijkheid had de thuisclub in drie van de vier sets grote kansen om de setwinst te pakken. Het kwam er niet van. "Een zure nederlaag", oordeelde coach Dick van Unen. Ook vervelend: Sandra van der Zwaag, een van de sterkhouders van het team, heeft besloten een stapje terug te doen naar het tweede team. "Een aderlating", aldus Van Unen. "We wisten het al een tijdje, maar het blijft pijnlijk. Een tik voor het team, maar Renee Loosman wordt ook een goeie mid." SVM had in de strijd voor lijfsbehoud goede zaken kunnen doen, maar VC Sneek 4 (!) ging er met de buit vandoor: 23-25, 23-25, 13-25, 27-29. Het eerste seizoen in de derde divisie B begon stroef voor SVM met als resultaat dat de club uit Marknesse met nog één wedstrijd voor de boeg niet veilig is. De situatie had er na de kraker tegen Sneek iets rooskleuriger kunnen uitzien, maar in drie sets gaf SVM een grote voorsprong uit handen. "Je bent geneigd  om de oorzaak op het mentale vlak te zoeken. Ik weet het niet, maar als er een paar fouten op rij worden gemaakt sluipt er toch iets van onzekerheid in. Gezien het spelbeeld hadden we zeker twee sets moeten pakken", aldus Van Unen.

Grote concurrent

Reva, de grote concurrent van SVM, heeft ook 41 punten, maar heeft nog twee loodzware wedstrijden voor de boeg op het moment dat dit artikel wordt geschreven. Maandagavond is VC Zwolle 3, de grote favoriet voor de titel, de tegenstander en in de laatste speelronde moet Reva het opnemen tegen VC Sneek. SVM moet aan de bak tegen middenmoter VC058 uit Leeuwarden. "Als wij één of twee sets pakken, zijn wij denk ik veilig", hoopt Dick van Unen, die vol lof is over VC Sneek. "Heel knap dat zo’n jong ploegje op zo’n goede manier met de druk omgaat. Er zit veel talent in dat team." Het verschil in de stand op de ranglijst, een topper tegen een team in het nauw, was in de wedstrijd niet of nauwelijks terug te zien. Beide teams wisselden sterke fases af met zwakke momenten, waarbij de Friezinnen net wat doortastender waren. Van Unen: "Als we de eerste set winnen, wordt het een heel andere wedstrijd." De geplande publiekswissel voor Sandra van der Zwaag bleef uit. De coach vond dat de wedstrijd dat niet toestond. Toch ging haar afscheid niet ongemerkt voorbij. Het speelveld was versierd met vlaggetjes, er hing een groot spandoek met een bedankje in de hal en na afloop ging ze op de schouders en kreeg ze bloemen en een groot applaus. Harry de Ridder