Ens vliegt eruit, dat is nu wel zeker

Ens - SV Ens speelt volgend seizoen in de 5e klasse. "Dat zit er dik in", zei Jan Jonkers na de zware nederlaag (0-5) tegen Arum met gevoel voor understatement. Alleen in theorie kan Ens zich nog handhaven.

Door Harry de Ridder Met nog drie wedstrijden voor de boeg kan Ens nog maximaal 9 punten pakken, terwijl de achterstand op IJVC en Tzummarum respectievelijk 7 en 8 punten is. En dan te bedenken dat Ens nog tegen Bant moet. Nee, dat komt niet meer goed, beseft ook scheidend aanvoerder John Broeders. "Dit seizoen is een drama. Alles zit tegen." Tegen Arum was het begin nog aardig. De thuisclub kreeg een paar kansen, maar toen die niet benut werden en de Friezen scoorden, gingen de koppies al hangen. "Eén goal tegen en het is gebeurd", zei Jonkers. "Kunnen we naar de punten fluiten. Verdedigend maakte we ook veel fouten. Devy Meiberg, de keeper, had ook geen beste dag. Het is een zure dag."

Magere oogst

Twee keer een zege op IJVC en  twee gelijke spelletjes, dat is de magere oogst tot nu toe. Het tweede seizoen in de 4e klasse is voorlopig de laatste. Ens daalt af naar de kelder van het amateurvoetbal en daar kan ook Jan Jonkers niets aan veranderen. Hij volgde in december Hendri van Eerde op en Ens won de eerste wedstrijd onder zijn leiding. Het bleek geen voorbode voor betere tijden. Toch heeft de Tollebeker het erg naar de zin bij Ens. "We trainen twee keer per week met een grote groep en de sfeer is goed, maar we komen gewoon kwaliteit te kort. Er zitten een paar prima spelers in de selectie, maar gemiddeld is het niet goed genoeg." Ens probeert het gebrek aan kwaliteit met werklust en beleving te compenseren, maar dat blijkt dit seizoen niet toereikend. John Broeders, een van de sterkhouders (Jonkers: ‘Een goeie voetballer, die we gaan missen’), vindt het niet zo raar dat Ens gaat degraderen. "Die schommelingen in prestaties horen bij een dorpsclub. Nu degraderen we, maar er komen weer leuke voetballers aan, hoor." De 24-jarige aanvoerder werd vlak voor het eindsignaal toegesproken door voorzitter Loosman, van wie hij ook bloemen kreeg.

Naar Spanje

De wedstrijd tegen Arum was voor Broeders voorlopig de laatste die hij voor Ens heeft gespeeld. Hij gaat voor dik drie maanden naar Spanje voor een zelfverkozen stage. Broeders wil de theoretische kennis, die hij op de universiteit van Groningen heeft opgedaan, in de praktijk leren toepassen. En als hij is teruggekeerd, gaat hij voetballen bij CVVO in Lemmer. Hij heeft al meegetraind. "Ik wil deze kans grijpen, kijken of ik in de 2e klasse hoor", zei Broeders, die van zijn trainer groot gelijk krijgt. Jonkers: "Als voetballiefhebber snap ik zijn keuze wel." Toch is het niet zo, dat Broeders het na acht seizoenen Ens wel heeft gezien. "Als CVVO niet had gebeld, was ik met volle overtuiging en met alle plezier bij Ens doorgegaan." Jan Jonkers, ook volgend seizoen trainer/coach van Ens, moet het in de 5e klasse waarschijnlijk ook zonder talent Rik Schilder doen. Hij is door SC Emmeloord benaderd. "Een leuke, gedreven speler", aldus Jonkers. Er komen maar liefst acht A-junioren over. "Kijken of we daar wat mee kunnen." Er zit niets anders op: uithuilen en opnieuw beginnen.