Polderteam naar WK zaalvoetbal jeugd?

Emmeloord - Een wereldkampioenschap zaalvoetbal voor jeugdteams, die geen nationale selectie vormen maar wel voor hun land uitkomen. SC Emmeloord is benaderd om mee te doen. Een apart verhaal.

Door Harry de Ridder Riaz van den Bosch, Henk Rozenberg en Niklas Tarvajärvi vormen het illustere driemanschap dat zich inzet om deelname aan het officieuze WK , begin september in het Schotse Edinburgh, echt mogelijk te maken. Daarbij draait het voor een deel natuurlijk weer om geld, altijd een heet hangijzer. Maar nog belangrijker in eerste instantie is enthousiasme om het doel te verwezenlijken.

Talenten Emmeloord

En enthousiast zijn Van de Bosch (SC Emmeloord), Rozenberg (initiator en futsalcoach) en Tarvajärvi (oud-speler van onder meer SC Heerenveen en De Graafschap en tegenwoordig jeugdcoach). De drie gaan ervoor om een jeugdteam, met in ieder geval een blok talenten van SC Emmeloord, op poten te zetten dat met zeven andere teams gaat strijden om de officieuze WK-titel. Waar komt dit initiatief vandaan? Ook in de zaalvoetbalwereld is een netwerk belangrijk. Het ons-kent-ons-principe is van doorslaggevend belang in dit verhaal. Rozenberg heeft contact met Australiërs, die het ‘WK voor jeugdteams’ met Schotten gaan organiseren. De Aussies benaderden hem met de vraag of Nederland interesse had om mee te doen. De Fries dacht meteen aan Riaz van den Bosch. "Hij is altijd enthousiast." Van den Bosch zet zich al een tijdje in om het jeugdzaalvoetbal meer cachet te geven en hij ziet voor de jeugd in het algemeen en voor SC Emmeloord in het bijzonder een mooie kans om zich op hoog niveau te meten met leeftijdsgenoten uit bijvoorbeeld Spanje, Australië, Italië en de Verenigde Staten. De KNVB heeft het nationale team onder de 17 jaar wegbezuinigd. "En dus is er voor de jeugd vrijwel geen kans om zich op internationaal niveau te manifesteren", zegt Rozenberg.

Mentale aspect

De jeugd van SC Emmeloord wordt getraind en begeleid door Van den Bosch. "Riaz kan mensen bij elkaar brengen en gaat er altijd honderd procent voor", vindt Rozenberg. Hij kent Tarvajärvi goed uit het voetbalwereldje in Heerenveen en zo was ook dat lijntje snel gelegd. De oud-spits gaat zich vooral op het mentale aspect van coaching richten. Tarvajärvi bedient zich van de principes van ECO-coaching, een concept dat zich richt op het zelfsturende vermogen van sporters. De Fin heeft internationale ervaring en kan natuurlijk voetballend de jonge zaalvoetballers het een en ander bijbrengen. Dat gegeven moet goed combineren met het enthousiasme van Van den Bosch en de rol van Rozenberg als spin in het web. De ideeën zijn er, nu de uitwerking nog. Het drietal denkt daar uit te komen. Riaz van den Bosch ziet het helemaal zitten. "Misschien prikkelt dit initiatief de KNVB om weer een nationaal jeugdteam op te zetten. Dit toernooi komt in ieder geval het futsal ten goede."