Bant hard op weg naar de titel

Bant - Bant is nog geen kampioen, maar is wel hard op weg dat te worden. Beetgum was de klos in een niet al te beste wedstrijd: 3-2. Het gat met AVC is met zeven wedstrijden te gaan zeven punten.

Door Harry de Ridder ‘Het schiet lekker op, we hebben goede zaken gedaan’, concludeerde Stef Kuik tevreden. De Friezen gingen vloekend en scheldend het veld af, terwijl bij de thuisclub de armen de lucht in gingen en vaak een opgelucht ‘Lekker!’ klonk. Heel Bant besefte dat het kielekiele was geweest. Beetgum maakte het de koploper heel moeilijk. Ondertussen is Bant een beetje gewend geraakt aan het spel van na de winterstop. Het houdt bij tijd en wijle niet over. ‘Achterin staat het goed en in de eerste helft hebben we in ieder geval een beetje gevoetbald.  Na rust bakten we er niks meer van, ramden we alles weg. Op het middenveld kwamen we niet meer aan voetballen toe’, luidde de analyse van Stef Kuik. De aanvoerder dacht dat misschien de spanning in de benen is geslagen. ‘Toch die druk? Het voelt niet zo, maar ja, iedereen heeft het er over.’

Nog geen kampioen

Over het naderende kampioenschap natuurlijk, want het moet wel heel raar lopen wil Bant niet naar de 3e klasse promoveren. Maar trainer Henk Sleurink waakte voor overmoed. ‘We zijn nog lang geen kampioen, al hebben we wel een grote stap in die richting gezet. Dit was een heel belangrijke wedstrijd.’ Waarin zijn ploeg aan het langste eind trok. ‘De beslissende momenten pakken we niet. Doen we dat wel, creëer je veel meer rust.’ Sleurink dacht ook dat de druk onbewust een rol speelt. ‘Elke week weer moeten we er staan.’ Tot nu toe bezwijkt Bant nog niet onder de druk. Sterker nog, het voetbal haalt dan wel niet het niveau van de eerste seizoenshelft, over de resultaten klaagt niemand. De laatste nederlaag dateert van 31 oktober, toen Tollebeek in eigen huis met 1-0 te sterk was. En begin oktober was Wolvega te sterk: 0-3. De enige twee nederlagen dit seizoen. Sinds de nederlaag tegen Tollebeek liet Bant geen steken meer vallen. Vanaf eind oktober won Bant alles.
Lees meer: Minuut stilte voor Johan Cruijff
Ook Beetgum, dat nog volop in de strijd is voor een periodetitel, moest er aan geloven. De koploper tegen een middenmoter, het was niet te zien. De Friezen joegen over het hele veld op de bal, hadden de bal ook het meest, maar waren in het eindspel te slordig. Bant was veel efficiënter en kreeg ook de beste kansen. De eerste de beste aanval na een paar minuten was meteen raak. Een prima lobje van Tom Vermunt was doelman Montsma te machtig: 1-0.

Domme actie

Een blunder van Bant-doelman Jelmer Bouma hielp Beetgum weer in het zadel. Bouma liet een vrije trap van Kamminga knullig door zijn handen glippen. Op slag van rust zette Henk Jan Hoekstra Bant weer op voorsprong door van dichtbij een voorzet van Stefan Kramer binnen te tikken. Beetgum deed er na rust nog een schepje bovenop, kwam verdiend langszij door Geert Jan de Vries, maar had het nakijken door een domme actie van Jort Dijkstra, die Hoekstra in de rug duwde in de zestien meter. De penalty van Stefan Kramer was onhoudbaar: 3-2. ‘Met slecht voetbal kun je ook kampioen worden’, grijnsde aanvoerder Kuik, die kritisch stelde dat ‘het altijd de intentie moet zijn om te blijven voetballen’. Dat kwam er vaak niet van, ondanks de bijdrage van de routinier Henk Jan Hoekstra, die de assist bij de eerst goal gaf, de tweede zelf maakte en bij de derde een strafschop uitlokte. Henk Sleurink: ‘Het kampioenschap komt dichtbij.’