Nieuw polderinitiatief voor G-voetbal

Emmeloord - ‘Kinderen met een beperking moeten ook kunnen ervaren wat het is om met elkaar plezier in sport te hebben’, vindt Chantal Schleper uit Ens, die op zoek is naar polderkids die met dochter Dianne willen voetballen.

Door Harry de Ridder Dianne Hylkema (8) zat op kaboutervoetbal in Ens, maar toen ze naar de F’jes ging vond ze er niets meer aan. Die jongetjes waren allemaal zo snel, te snel in ieder geval voor Dianne. ‘Ik kon de bal niet tegenhouden, maar ik wil wel graag voetballen. Dat gaat mama voor mij regelen.’ De Schlepers en aanverwanten wonen zowat op het voetbalveld. Voetballen, fluiten, vlaggen, consul spelen, kantinediensten draaien: ze zijn van alle markten thuis. Niet zo gek dus, dat Dianne ook van voetbal houdt. Het liefst op haar eigen niveau met kinderen, die een lichamelijk of verstandelijke beperking hebben.

Nieuw initiatief

Moeder Chantal weet dat er elders in de Noordoostpolder clubs zijn die G-sport faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan korfbalclub KV Emmeloord/Marknesse of Flevo Boys. ‘Maar dat is aan het eind van de week op vrijdagmiddag. Is naar voor de kinderen, vind ik.’ Ze denkt dat er nog genoeg aanbod is om een nieuw initiatief te starten. Dianne heeft al voor de geboorte waarschijnlijk een herseninfarct gehad, waardoor ze met een been wat sleept en heel weinig kracht in haar rechterhand heeft. Ook emotioneel loopt ze wat achter. Haar hand heeft een naam: de knappe hand. ‘Moet je eens zien wat ie allemaal kan, heel knap’, luidt de verklaring. En zo zijn er vast nog meer kinderen in de polder met een beperking, die net als Dianne graag tegen een bal willen trappen met andere kinderen met een vlekje. Autistisch ,doof, lichamelijke beperking: maakt allemaal niet uit. Zijn allemaal welkom. ‘Ik stel me voor dat we eerst lekker gaan trainen, daarna komen vanzelf de wedstrijden. De trainingen kunnen rouleren, we kunnen ook in andere dorpen dan Ens trainen’, denkt Chantal Schleper, die al mijmert over een toernooi in de zomer.

Coördinerende rol

Haar initiatief is ook Bart Maljers van welzijnsinstelling Carrefour ter ore gekomen. ‘Ik ben heel blij met de actie van Chantal’, zegt de beweegcoach. ‘Het aanbod voor G-sporters in de polder is nog heel beperkt. Wij vinden dat iedereen, ook mensen met een beperking, moeten kunnen sporten.’ Carrefour probeert initiatiefnemers een breder perspectief te geven. ‘Niemand is erbij gebaat als overal aparte clubjes ontstaan. Carrefour kan hierin een coördinerende rol spelen’, aldus Maljers. Als het Chantal Schleper lukt genoeg kinderen bij elkaar te krijgen om haar initiatief te laten slagen, is Bart Maljers de eerste om haar te ondersteunen. En ze heeft ook al toezeggingen van jonge trainers, die haar willen helpen. Nu de kinderen nog, die een leuk perspectief wacht. Schleper: ‘Anders zijn ze altijd de ‘minste’. Als ze met elkaar sporten, kunnen ze ook eens ervaren wat het is om ‘goed’ te zijn.’ Chantal rimmie.hylkema@home.nl; tel. 253433 of Carrefour info@carrefour.nu; tel.630000.