Hoekstra: Goed gevoel over Zuiderzeerally

Emmeloord -   Rallyrijder Duco Hoekstra deed het beter dan vorig jaar en navigator Paul Helmink viel uit, maar pakte toch nog de tweede plek in de Zeebodem short rally. Dus keken de twee Emmeloorders met een goed gevoel terug op de Zuiderzeerally.

Door Harry de Ridder Hoekstra finishte met navigator Kees-Willem Groot Wassink op de 18e plaats. Paul Helmink vormde een team met Pierre Brouwer, maar het tweetal hield het na twee klassementsproeven voor gezien en week uit naar de ultrakorte variant, de Zeebodem short rally. Connectie tussen Hoekstra en Helmink: de twee boekten in het verleden samen succes in de Volvo Original Cup. En beiden reden zaterdag rond in een Volvo 240 Turbo.

Rustiger aan doen

‘We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op’, concludeerde Duco Hoekstra tevreden. Grote tegenslagen troffen het duo Hoekstra – Groot Wassink niet, maar 100 procent was de Volvo ook niet. ‘In de laatste twee klassementsproeven werd de auto te warm. Door het korte werk kreeg ie te weinig rijwindkoeling. Daardoor moest ik het af en toe rustiger aan doen en dat was jammer. Verder hebben we alleen één keer lek gereden, maar dat hoort erbij.’ Vooral de proeven in Kampen konden Duco Hoekstra bekoren. ‘Ja, ik heb het weer dik naar mijn zin gehad. De proef op Kampereiland-Oost had ik nog nooit gereden. Tricky, maar mooi. Een combinatie van de proeven in Kuinre en Kampen zou het allermooist zijn, maar ja, dat zit er niet meer in.’ Dennis Kuipers won zoals verwacht met overmacht de Zuiderzeerally in zijn Ford Fiësta RS WRC.

Lekke olieleiding

In de schaduw van de geweld reden Duco Hoekstra en navigator Paul Helmink hun eigen wedstrijd. De Volvo van het duo Brouwer – Helmink kampte met heel wat meer problemen dan die van Hoekstra. Na twee proeven zat de Zuiderzeerally er al op. Oorzaken: lekke olieleiding van de turbo en manco’s aan de versnellingsbak. ‘Daarom besloten we te stoppen en ons in te schrijven voor de Zeebodem short rally’, aldus Helmink. Een nieuw onderdeel van de Zuiderzeerally met alleen de twee klassementsproeven in Emmeloord op het programma. Toegevoegd aan het evenement om rijders kans te geven extra kilometers te maken en nieuwelingen ervaring op te laten doen. En voor Brouwer – Helmink een unieke kans om toch nog iets van een verloren rallydag goed te maken. Daarvoor moest het serviceteam vol aan de bak. Het lukte. ‘Superwerk’, complimenteerde Helmink de techneuten. ‘Van te voren wil je dit niet, achteraf was het een mooi scenario. We gingen toch mooi met een beker naar huis.’