Hardlopend ten strijde tegen armoede

Emmeloord - "Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik had de beslissing al genomen. Ik ben supergemotiveerd." Eind mei loopt Anjo Simonse een marathon in Oeganda. Doel: arme kinderen helpen.

Door Harry de Ridder De 43-jarige Emmeloorder was tot halverwege 2015 niet zo’n sportieveling, maar door familiebezoek in Oeganda veranderde dat radicaal. Simonse, overtuigd christen, werd geraakt door de ellende in het Afrikaanse land en besloot geld bij elkaar te gaan lopen voor de strijd tegen armoede en anderen aan te sporen zich niet bij de ongelijkheid in de wereld neer te leggen. "Wij zijn gezegend met veel luxe en vorig jaar ontdekte ik, dat het verschil nog veel erger is dan we beseffen. Er gebeurde iets in mijn hart. Ik voel een diep verlangen om het probleem van de armoede op te lossen."

Vier keer per week

Anjo Simonse liet er geen gras over groeien en startte snel na zijn beslissing met trainen. Dat viel niet mee. Om een kans van slagen te hebben, besefte hij dat een gestructureerde opbouw noodzakelijk is. Simonse volgde clinics in de aanloop naar de Fish Potato Run. Dat hij deze wedstrijd in september tot een goed einde  bracht, was de eerste mijlpaal. "Fantastisch." Maar er is meer nodig, een marathon is tenslotte bijna vier keer zo lang als de FPR. Daarom nam Simonse Jaap Vlaming, trainer bij AV NOP, in de arm. Ook hij verklaarde Simonse  voor gek. Binnen acht maanden een marathon lopen: gekkenwerk. Niet voor Simonse. Hij zette door en het gaat heel goed. "Vooral in het begin had ik veel pijntjes, maar nu train ik vier keer per week, weer of geen weer." De marathon in Oeganda is een zogenaamde muskathlon, genoemd naar de mannenbeweging De 4e musketier. Deze christelijke organisatie zet loop- en fietswedstrijden over de hele wereld op poten in de strijd voor gerechtigheid. Elke deelnemer probeert zo veel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor het goede doel. Simonse maakt deel uit van een groep van maar liefst 100 mannen en vrouwen uit heel Nederland, die allemaal 10.000 euro meebrengen. Bij de Emmeloorder staat de teller al op 9000 euro, maar meer sponsorgeld is natuurlijk welkom. "Ik ga voor tussen de 12.000 en 15.000 euro. Als groep willen we in totaal zo’n 1 ½ miljoen euro bij elkaar lopen", aldus Anjo Simonse.

Grootste verlangen

Toch gaat het hem niet alleen om de financiële steun. "Het belangrijkste vind ik, dat mensen hierdoor gaan nadenken over de strijd voor gerechtigheid in de wereld. Dat is mijn grootste verlangen: dat iedereen ervan overtuigd raakt dat er wel degelijk wat aan armoede is te doen." Simonse zag het vorig jaar, toen hij een bezoek aan zijn broer in Afrika bracht. "Met iets kleins kun je iets groots teweegbrengen. We kunnen het armoedeprobleem oplossen als iedereen meedoet." Een grote uitdaging, net als het lopen van de marathon. "Het is een heel heuvelachtig parcours. We staan om half vier al op en starten in het donker, omdat het anders veel te warm is. Een hele belevenis, dat is zeker." https://www.muskathlon.com/nl-nl/deelnemers/911/anjo-simonse.html