Derby: Blauwen zorgen voor heerlijke ambiance

Emmeloord - Sportclub Emmeloord had geen moment uitzicht op een sensationele bekerzege op grote buurman Flevo Boys (6-1), maar de kansloze nederlaag verstoorde absoluut niet de feestelijke zaterdag.

Door Harry de Ridder "Nee, mijn dag is zeker niet verknald", zei aanvoerder Harm van Wieren opgewekt na de oorwassing opgewekt. "Het is een groot feest, heel mooi om mee te maken. Het is een mooie zaterdag met al die supporters erbij." Hoewel trainer Dick Schuurman er flink de pest in had, had hij nog wel zin in de derde helft. "Die gaan we zeker winnen. Dat zijn we ook verplicht aan de supporters, die heel druk zijn geweest."

Honderden pruiken

Dat was goed te zien en te merken, al ver voor het begin van de historische polderderby. In de kantine van SC Emmeloord blies de Enser Blaaskapel de supporters moed in en werden honderden pruiken uitgedeeld. De blauw-witte hanenkammen vonden gretig aftrek. Een grote blauw-witte vlag wapperde in de koude wind, vastgeboden aan een strategisch opgestelde hoogwerker. Vanaf het hoofdveld  van Flevo Boys was de vlag goed te zien. De selectie van SC Emmeloord vertrok een uurtje voor de aftrap van de derby vanaf het eigen terrein. Het was met afstand de kortste reis ooit naar een uitwedstrijd. Een korte blauwe mars naar ‘vijandig’ rood gebied. Niet veel later vertrok de stoet met honderden supporters naar het veld van Flevo Boys. Voorop liep de ‘harde kern’ met een groot spandoek met de tekst ‘Blue & White Fighters’, geleend van Spakenburg. ‘We are blue, we are white, we are f******* dynamite’, klonk het optimistisch.

‘Nico is een blauwe’

Nico Weijer, twaalfde man van Flevo Boys, werd bij binnenkomst luidkeels toegezongen. ‘Nico is een blauwe!’ De massa nam bezit van de lange zijde, lekker dicht bij het eigen, vertrouwde terrein. In de bestuurskamer van Flevo Boys verheugde oud-voorzitter Folkert Poiesz zich op de kraker. "Prachtig. Hoe het ook afloopt, in ieder geval drinken we er eentje op." Flevo Boys-voorzitter Albert Ligtenberg zag de feestelijkheden geamuseerd aan. "Ja, deze wedstrijd leeft bij SC Emmeloord meer. Heeft alles met de verhoudingen te maken. Flevo Boys moet winnen, kan alleen gezichtsverlies lijden." De unieke setting zorgde, zeker voor en bij het begin van de wedstrijd, voor een lekkere sfeer. Langs de lijn en op de tribune hadden zich naar schatting 1500 toeschouwers verzameld. Het sfeervak van SC Emmeloord droeg bij aan de uitgelaten sfeer door gezang, (knal)vuurwerk, confettikanonnen en blauwe rook. Flevo Boys vierde de eerste twee goals uitbundig. Na de derde treffer werd het ook aan de ‘overkant’ stiller en stiller. Pas in de tweede helft hervond het sfeervak zich.

‘Het was fantastisch’

Flevo Boys draaide de aspiraties van SC Emmeloord snel en vakkundig de nek om. Iedereen bij SC Emmeloord had er meer van verwacht, maar de thuisclub liet zich niet foppen. Het was een sportief duel en direct na afloop herpakte de verliezer zich snel. Harm van Wieren schatte de ondersteuning en het werk van zijn supporters op waarde en nam zijn ploeggenoten mee naar het uitvak om alles en iedereen te bedanken. "Het was fantastisch. Mooi om mee te maken."