Derbykoorts: Rood verslaan met een blauw hart

Emmeloord - "Ja, ik wil ontzettend graag winnen van Flevo Boys. Ik heb echt een blauw hart, zeker weten." Wouter van der Velde kijkt reikhalzend uit naar de bekertopper Flevo Boys – SC Emmeloord.

Door Harry de Ridder De 25-jarige centrale verdediger bracht een belangrijk deel van zijn voetballeven door bij Flevo Boys, maar hij is nu bezig aan zijn derde seizoen bij de buurman. De loting koppelde beide verenigingen uit Emmeloord aan elkaar in de achtste finales van de districtsbeker Noord. Komende zaterdag staat het pikante duel op het programma. Van der Velde: "Het wordt voor mij een heel speciale wedstrijd." De verdediger koos voor blauw in plaats van rood, omdat hij bij Flevo Boys niet genoeg speelminuten kon maken. "Studeren in Groningen, drie keer in de week trainen en dan niet op zaterdag spelen, dat ging niet langer." Bij SC Emmeloord heeft Wouter van der Velde het prima naar zijn zin, zowel binnen als buiten de lijnen. "Het is een fijne vereniging. Het is allemaal wat kleinschaliger dan bij Flevo Boys. Hier kent iedereen elkaar, drinken spelers van het eerste en tweede een biertje met elkaar. Heb ik bij Flevo Boys niet meegemaakt."

Toegevoegde waarde

Ook sportief gaat het SC Emmeloord voor de wind. De vierde plaats in de tweede klasse en de winst in de beker op hoofdklasser Alcides uit Meppel zijn daarvan het bewijs. "Als onze selectie fit is, kunnen we heel goed voetballen. We zoeken altijd een voetballende oplossing." Over zijn eigen spel is Van der Velde tevreden. "Ik ben altijd kritisch op mezelf, het kan en moet altijd beter. Maar ik denk dat ik wel van toegevoegde waarde ben voor SC Emmeloord." Normaal gesproken (maar wat is normaal in de beker?) is Flevo Boys de betere ploeg. Er zit toch twee klassen verschillen tussen de twee clubs uit Emmeloord. "Het niveau van Flevo Boys, daar kijk je tegenop. Maar als Stefan van der Werff net zo goed keept als tegen Alcides en het balletje valt voor ons goed, dan hebben we een kans. We kunnen vrijuit voetballen. Deze wedstrijd is een mooie kans om SC Emmeloord nog beter op de kaart te zetten."

Mooiste wedstrijd

Het bekerduel leeft bij SC Emmeloord. "Natuurlijk hebben we het vaak over die wedstrijd", zegt Van der Velde. "Hoe vaak komt zo’n wedstrijd nou voor? Op WhatsApp gaat het er vaak over hoe mooi het zou zijn als we van Flevo Boys zouden winnen." Flevo Boys – SC Emmeloord is voor Wouter van der Velde de mooiste wedstrijd van het seizoen, ongeacht de uitslag. "Ik kan mezelf testen op dat niveau en we kunnen als SC Emmeloord laten zien dat we niet de mindere hoeven te zijn." Van der Velde kent heel wat jongens van Flevo Boys. Jarno van der Wal is zelfs een vriend van hem. "Zeker als ik tegenover Jarno kom te staan, wordt het een pittige wedstrijd. Ik ben geen rat, maar als het moet ben ik niet te beroerd een trap uit te delen." Met een heel goede wedstrijd van Sportclub kan Van der Velde leven, ook als zijn club verliest. Maar ja, veel liever wint hij natuurlijk. "Dat we uit spelen is toch een nadeel. Je eigen veld geeft iets meer vertrouwen. Toch denk ik dat wij in de laatste minuut de 0-1 maken."