Viking Race kroon op het werk

Ens - "Het wordt lastig, maar ik ga op de 500 meter en de 1000 meter voor een podiumplaats", zegt Jeroen de Kroon, een van de acht schaatsers uit de Noordoostpolder, die komend weekeinde aan de Viking Race meedoen.

Door Harry de Ridder De veertienjarige schaatser uit Ens wordt in Heerenveen vergezeld door zusje Maaike (12), die debuteert op de Viking Race, het officieuze Europees kampioenschap voor talenten in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar. Maaike was wel eerder als medaillemeisje van de partij op de Viking Race. Nu heeft ze zich dus voor het eerst geplaatst voor dit prestigieuze toernooi. De bescheiden Maaike weet dat de kans op een prijs niet groot is. "Maar", zegt moeder Alberta, "ze heeft dit seizoen behoorlijke stappen gemaakt."

Voor de prijzen

Maaike schaatst bij STC Rutten, de vereniging die voor de 28e keer de Viking Race organiseert. Broer Jeroen is opgenomen in de selectie van het gewest Friesland. Hij traint veel vaker dan Maaike en is een tikkeltje fanatieker, om het zachtjes uit te drukken. "Ik wil topsport bedrijven, ik schaats altijd voor de prijzen", klinkt het zelfverzekerd. Jeroen vindt de Viking Race niet de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Dat is het NK. Maar die Viking Race komt er meteen achteraan." Jeroen mag dan zelfverzekerder overkomen dan zijn zusje (‘Zij fietst eerder naar Ens, maar ik haal haar altijd in en dan stappen we samen op de bus’), maar hij geeft toe dat grote wedstrijden voor de nodige spanning zorgen. "Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ik slappe benen had van de zenuwen." Maaike heeft daar niet of nauwelijks last van. Wellicht zorgt de eerste Viking Race van haar leven voor wat spanning, maar echt zenuwachtig? Nee.

Schuld geven

Tijdens de Viking Race slapen ze gewoon thuis. "Dan slaap je toch het beste", aldus Jeroen, die een hekel heeft aan teamsporten. "Als ik een fout maak, kan ik alleen mezelf de schuld geven." Hij zegt veel geleerd te hebben bij STC Rutten. "Toen ik daar kwam, was ik een prutser. Er is veel aan mijn techniek gesleuteld. Alles kan beter, maar ik denk dat ik netjes rijd." Jeroen, tweevoudig nationaal kampioen skeeleren bij de pupillen, kijkt uit naar de Viking Race. "Een heel mooie wedstrijd. En het is leuk om buitenlandse gasten te leren kennen." De 288 schaatsers komen uit Nederland, Noorwegen, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Italië, Oostenrijk, Wit-Rusland, Groot-Brittannië, Denemarken en, voor het eerst, uit Spanje. Een primeur waarop de organisatie heel trots is. Voor Maaike lijkt de olympische gedachte belangrijker te zijn dan winnen, maar vooral Jeroen wil absoluut presteren. "Er zijn veel andere sterke jongens, maar ik maak een kans op een podiumplaats", klinkt het hoopvol.