Julia en Bailey vormen een sterk duo

Emmeloord - Nog nooit plaatste ze zich voor een NK. Tot ze onlangs kampioen van Overijssel werd. In maart gaat Julia Vermue proberen Nederlands kampioen te worden. "Ik ben trots dat ik erbij ben."

Door Harry de Ridder De 14-jarige havo-scholiere is nog steeds een beetje beduusd van haar succes en alle felicitaties van alles en iedereen. De overwinning met haar pony Bailey bij het onderdeel springen in de L-klasse kwam onverwacht. Ze stapte pas in november over van de B- naar de L-klasse. Desondanks was Julia Vermue met Bailey een paar weken geleden in Lonneker te sterk voor haar twaalf tegenstanders. Ze is heel blij met haar overwinning en alle aandacht, maar ze laat zich niet gek maken. Julia Vermue is ook tijdens wedstrijden de rust zelve. "Julia heeft nooit last van zenuwen. Nee, ook niet tijdens het Overijssel kampioenschap terwijl de hindernissen toch heel hoog, rond 1 meter, waren", zegt moeder Aly Rutgers.

Echte paardenfamilie

Julia traint bij PSV Vollenhove. Een voor de hand liggende keus. Ze woont aan de Baarloseweg, tegen Overijssel aan, en Vollenhove ligt maar een paar kilometer verderop. Ze komt uit een echte paardenfamilie. Zus Anouk, moeder Aly, tantes, opa: de Vermues zijn paardengek. Julia  zit minimaal vijf keer per week op Bailey om te trainen. Daarnaast krijgt ze in Vollenhove les van Mas van Veenendaal en in het weekeinde rijdt ze vaak wedstrijden. Mas van Veenendaal typeert zijn pupil als ‘heel volwassen en iemand die goed weet wat van haar wordt verwacht’. Dat Julia Overijssels kampioen is geworden, verbaast hem niet. "Ik zag het wel een beetje aankomen. Julia is capabel genoeg. Ze had de vorm van de dag. En een beetje geluk." Als je succes hebt, komt er ook belangstelling vanuit een hoek, die je als sporter misschien liever niet wilt. Bailey, een zesjarige ruin, kan nog lang mee, dus is de interesse van handelaren gewekt. "Maar ik doe hem niet voor de handel weg", zegt Aly geruststellend. Julia en Bailey vormen een goed koppel, maar er is nog veel te leren: lijnen rijden, kort draaien, afstanden kijken, noem maar op. En Bailey? Hij moet vooral nog beter leren luisteren.

Prijzen pakken

Tot haar achttiende mag Julia nog met Bailey meedoen aan wedstrijden. Dan moet ze overstappen op de paarden. De meeste jonge amazones maken rond hun zestiende de overstap. Hoe dan ook, ze heeft nog tijd zat om met haar geliefde, nog jonge pony prijzen te pakken. Op 19 maart gaat ze in Ermelo strijden om het Nederlands kampioenschap. Ze behoort tot de twintig beste amazones van Nederland. Julia Vermue laat het allemaal maar op zich afkomen. Ze is een koele kikker. "Afwachten wat het wordt. Ik zie het wel. Ik ben allang blij dat ik tot de beste twintig behoor. Ik ga in ieder geval m’n stinkende best doen." Mas van Veenendaal denkt er iets anders over. "Julia is een kanshebber, absoluut. De pony heeft goede kwaliteiten en Julia weet nu hoe ze een barrage moet rijden. Ik sta er niet raar van te kijken als Julia Nederlands kampioen wordt."