TTV Emmeloord heeft zaken op orde

Emmeloord - ‘Johan Liefting is mijn teamgenoot, speler en coach. Hij is overal en nergens én hij is een goeie coach.’ Steven IJkema heeft er geen moment spijt van dat hij in Emmeloord is gaan tafeltennissen.

Door Harry de Ridder Johan Liefting = TTV Emmeloord. Liefting loopt al 25 jaar rond bij de tafeltennisvereniging, maar is nog steeds lekker fanatiek. Op vrijdagavond, de vaste speelavond in De Diggelslag, speelt hij met Steven IJkema en Patrick van Dijk een thuiswedstrijd tegen het tweede van Effekt ’74 uit Wierden. Liefting houdt de score bij in de eerste partij van Steven IJkema, geeft hem tactische tips tussen de games door (‘Druk houden op zijn backhand’), vormt met Patrick van Dijk de dubbel, kijkt tussendoor bij andere partijen van lagere teams, moedigt zijn clubgenoten aan en laat zien nog steeds een prima partij tafeltennis te kunnen spelen.

Ooit derde divisie

In sportief opzicht is TTV Emmeloord niet meer de club van weleer. Ooit speelde het eerste team in de derde divisie, nu doen de mannen leuk mee in de promotieklasse. De kans is groot dat Liefting, Van Dijk en IJkema in de voorjaarscompetitie weer een gooi mogen doen naar promotie, al denkt Van Dijk dat de kans dat TTV Emmeloord opstoomt naar de hoofdklasse niet groot is. ‘Dat zit er niet in. Als we maar lekker meedoen.’ Van Dijk (43) woont in het Friese Sondel. IJkema (23) komt uit Lemmer. Beide Friezen hebben het dik naar hun zin in Emmeloord. Van Dijk: ‘Ik vind het hier gezellig en presteren op hoog niveau is voor mijn niet meer zo belangrijk.’ Van Dijk speelde in Huizen in de tweede divisie en laat zien het spelletje nog prima te beheersen. In zijn eerste wedstrijd van de avond zet hij zijn tegenstander met groot gemak opzij. Van Dijk is in zijn nopjes met teamgenoot en trainer Johan Liefting. ‘Een gepassioneerde man.’ Liefting zegt dat de club de zaken aardig op orde heeft. Het ledental is stabiel met 55 à 60 leden, er zijn nieuwe wedstrijdtafels aangeschaft en de centrale verwarming van het eigen onderkomen is vernieuwd.

Techniek en timing

Ook in de competitie doet het drietal mannen het dus heel aardig. Wel opmerkelijk, dat tweederde van de hoofdmacht import uit Friesland is. Robin, zoon van Johan Liefting, is een prima speler maar werkt zijn wedstrijden in Kampen af. Verder loopt er niet genoeg kwaliteit uit de polder bij de club rond. Ja, Liefting zelf. ‘Je kunt deze sport lang volhouden door een goede basistechniek. Tafeltennis is vooral techniek en timing.’ Dat zit wel snor bij Liefting en zijn teammaten, want ook de tweede wedstrijd tegen Effekt ’74 wordt in winst omgezet: 7-3. Een goed begin van de competitie, want een week eerder won TTV Emmeloord met 9-1 van De Toekomst 3.