REPORTAGE | Netl-cross verdient meer deelnemers

Kraggenburg - Deelnemers roemen de cross, er doen ook wat meer lopers mee dan de vorige keer, maar d’r kan nog meer bij. Vinden atleet Bas Hollegien en Harrie Prinsen, organisator van de Netl-cross.

Door Harry de Ridder Rond de 350 atleten, wedstrijdlopers en recreanten, verzamelen zich op een winterse zaterdag op het zanderige terrein van Netl. Daar organiseert AV NOP voor de derde keer de cross, die meetelt voor de IJsseldelta crosscompetitie. In de zomer is de baan- en wegatleet koning van de atletiek, ’s winters is de crosser heer en meester. Veel atleten benutten de cross om te trainen voor de wedstrijden in het hoogseizoen.

Gevarieerd en pittig

Bas Hollegien, erkend lokale topper, is er zaterdag ook bij, maar als toeschouwer. Hij loopt de halve marathon van Egmond, net als Jacolien Ruizendaal, topper bij de vrouwen. Hollegien is van de partij om warm te lopen, anderen aan te moedigen en de wedstrijd te volgen. "Dit is een bijzondere wedstrijd omdat je zoiets niet in de polder verwacht. Het parcours is gevarieerd en pittig. De wedstrijd krijgt te weinig aandacht van de recreatieve lopers, die je zoveel bij AV NOP treft." Hollegien roept alle lopers, wedstrijdlopers en recreanten, op om volgend jaar de Netl-cross te lopen. Wat Harrie Prinsen betreft prima, want er is op het terrein aan de Leemringweg ruimte zat. "We blijven ambitieus, we kunnen hier nog veel meer lopers kwijt." Prinsen denkt dat veel atleten zich vooral op het trainen op de weg focussen. "De gemiddelde Fish Potato Run-loper heeft geen ambitie om hier te lopen. En de onbekendheid speelt ook een rol, denk ik."

Betere opbouw

Dat is jammer, want volgens Jaap Vlaming, atleet en trainer bij AV NOP, zijn al die crossen die in de winter worden georganiseerd, bij uitstek geschikt om lekker en goed te trainen. "Een betere opbouw naar het zomerseizoen toe kun je niet hebben. Als je alleen op de weg traint, ontwikkel je je te eenzijdig." De cross bij Netl is bovendien een mooi meetmoment. "Het is een zwaar parcours; het is op en af, je hebt geen tijd om je te herstellen." Hans Hendrickx is het eens met Jaap Vlaming. "Die afwisseling tussen wegwedstrijden en crossen is juist goed. Je doet veel kracht op en daar doe je in de zomer je voordeel mee." De atleet uit Espel is fan van de Netl-cross. "Perfect. Er zit van alles in; pittige stukken, maar je kunt toch ook herstellen." De lol was er vorig jaar even af voor de master, maar hij is weer terug. "Ik was wat minder gemotiveerd, maar ik heb het lopen toch weer opgepakt. Ik heb er weer zin in."