SeniorwebNOP blij met nieuw lokaal in De Planthof

EMMELOORD - SeniorwebNOP is met haar zaterdag geopende nieuwe lokaal in basisschool De Planthof aan De Fjord 44 in Emmeloord klaar voor de toekomst waarin cliënten met name voor aanvraag van producten van zorgverzekeraars en de overheid digitale hulp vragen. Ook de updates van Windows 10 zorgen voor narigheid.

Of er nog een toekomst was voor Seniorweb NOP dat senioren helpt bij computerproblemen was overigens wel een vraag, laat voorzitter Hans Harwig weten. ‘De tijd dat ons leslokaal vol zat met cursisten is al weer een poosje voorbij’, zegt hij doelend op de volle cursusruimte die de organisatie jaren terug had in De Golfslag in Emmeloord. Voor klassikale cursussen lopen mensen echter niet warm meer, maar het SeniorwebNOP bleef als vraagbaak en probleemoplosser wel overeind. ‘Mensen komen nu met een probleem dat we één op één oplossen met ons legertje van twintig vrijwilligers.’

Baken

Waar vooral veel hulp bij nodig is, is het aanvragen van producten bij zorgverzekeraars en de overheid’, weet Harwig uit ervaring. ‘Het internetbankieren is inmiddels wel behoorlijk ingeburgerd en geeft weinig problemen meer.’ Het SeniorwebNOP is daarbij een baken en steunpunt voor mensen die de digitale weg bij de instanties even kwijt zijn. Seniorweb NOP heeft op woensdagochtend (10.00-12.00 uur) en donderdagavond (vanaf 20.00 uur) inloop, waarop burgers vrij kunnen aanwippen met hun problemen. De ochtendinloop op woensdag wordt goed bezocht en Harwig sluit niet uit dat er binnenkort meer inloopochtenden komen.

Enkele jaren geleden verhuisde Seniorweb NOP van De Golfslag naar een lokaal aan het Skagerrak in Emmeloord. ‘Een prachtig lokaal, maar niet heel goed bereikbaar. We moesten altijd uitleggen waar we precies zaten’, vertelt Harwig. Hij is daarom dolgelukkig met een plekje in de pas verbouwde basisschool De Planthof op een duidelijke zichtlocatie. Wethouder Marian Uitdewilligen opende zaterdag het nog naar nieuw ruikende onderkomen.

Wereld open

Het onder dak hebben van SeniorwebNOP past ook in de filosofie van de school, die de wijk in wil. ‘Tussen de kinderen van de basisschool zijn wij er voor de opa’s en oma’s. Het grotere doel van SeniorwebNOP is om mensen achter de geraniums weg te halen en voor het beeldscherm. Daarmee gaat een wereld voor ze open, waarmee je ook eenzaamheid kunt doorbreken, omdat je via de computer zo veel contacten kunt onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan skypen met kinderen en kleinkinderen.’ Meer info over SeniorwebNOP en cursussen, zie de website.

www.seniorwebnop.nl

Cees Walinga