Werkstraffen geëist voor 'dildo-grap' bij Provinciehuis

Lelystad - Tegen vijf actievoerders tegen het beheer van de Oostvaardersplassen is vrijdag 80 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf bij de rechter geëist.

Het gaat om drie vrouwen van 41, 55 en 67 jaar uit Emmeloord, Schagen en Amsterdam en twee mannen van 30 en 35 jaar uit Lelystad. Zij worden verdacht van het plaatsen van een ‘verdacht pakketje’ bij het Provinciehuis in Lelystad op maandagochtend 22 oktober 2018.

Een doos met een grote dildo

Het pakketje bestond uit een doos met daarin een grote dildo. Volgens de actievoerders was dit bedoeld als grap maar liep het volledig uit de hand. Het was een protest tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De omgeving van het Provinciehuis was urenlang ruim afgezet en ook het treinverkeer werd toen tijdelijk stilgelegd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld waarna duidelijk werd dat het pakketje bij de ingang van het Provinciehuis ongevaarlijk was.

Camerabeelden

Volgens de rechter kwam de politie de verdachten op het spoor door een tip. De verdachten waren wel te zien op camerabeelden maar hun identiteit kon niet achterhaald worden.

Naar verwachting doet de rechter over twee weken definitief uitspraak in deze zaak.

Lees ook: Vijf actievoerders opgepakt voor verdacht pakketje bij provinciehuis