Boek over Urk in WOI

URK - Oud Urker Mandy van Dijk uit Zwolle schrijft een boek over Urk in de Eerste Wereldoorlog. Over dit thema wordt in mei een tentoonstelling gehouden in samenwerking met Urk in Oorlogstijd in Museum Het Oude Raadhuis.

De Grote Oorlog ging aan Nederland en specifiek het eiland Urk niet geruisloos voorbij. Toch weten we er maar weinig van, terwijl er veel over te vertellen is. Tijd om daar verandering in te brengen dacht Mandy van Dijk, schrijver en journalist. In 1915 was Urk onder Staat van Beleg gesteld, wat betekent dat niet de burgemeester de hoogste macht was, maar het ministerie van oorlog. Urk werd gekozen om als locatie te dienen voor een interneringskamp voor vluchtgevaarlijke geallieerde officieren. Want wat is nu een betere plek dan een klein eiland midden in de Zuiderzee?

Ontsnappingspogingen

Om terug naar hun land te gaan moesten de officieren eerst veertig kilometer water over om aan het vaste land te komen, dus ontsnappen was heel moeilijk. Dat weerhield de geïnterneerden niet om dat te proberen; ze zwommen, renden weg, groeven een tunnel of verstopten zich in schepen. Maar meestal bleef het bij pogingen.

Verhalend boek

Welke pogingen wel lukten en hoe ze het voor elkaar kregen beschrijft Mandy van Dijk in haar boek over dit onderwerp. Ze kwam het onderwerp tegen toen ze bezig was met de eerste editie van de Urker Spreukenkalender, die eind 2013 uitkwam. Dorpshistoricus Albert van Urk hielp haar aan Urker geschiedenisfeiten en het interneringskamp was daar één van. Van Urk had jaren onderzoek gedaan naar het kamp en er menig artikel over geschreven. Het liet hem niet los. En uiteindelijk Van Dijk ook niet, die het idee opvatte om de gebeurtenissen rond het kamp te vatten in een verhalend non-fictieboek.

Wanneer het precies uit zal komen is nog niet vastgesteld. In het boek onder andere aandacht voor de geïnterneerden en hun verhaal, de ontsnappingspogingen, het dagelijks leven, de strubbelingen, de impact van de oorlog op de betrokkenen, Urk in die tijd, de historische gebeurtenissen. De afgelopen paar jaar is Van Dijk in archieven geweest in Lelystad, Den Haag, Brussel, Parijs en Londen en heeft zo, samen met de mooie hoeveelheid informatie van de Urker Stichtingen en van Albert van Urk in het bijzonder, mooie vondsten gedaan.

Tentoonstelling

Niet al die vondsten zijn geschikt voor het boek. Daarom is samen met Robert Hofman van Urk in Oorlogstijd het idee ontstaan om een tentoonstelling te organiseren om de unieke objecten te laten zien. In Museum Het Oude Raadhuis wordt een zaal ingericht voor deze expositie, in mei. Het project is mogelijk dankzij een bijdrage uit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten voor het boek. Urk in Oorlogstijd en Van Dijk vroegen samen subsidie aan bij andere fondsen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Rabobank Coöperatiefonds NOP-Urk en de Gemeente Urk hebben positief gereageerd op de aanvragen.