Een bijzonder warm, droog en zonnig 2018

EMMELOORD - De laatste maand van het jaar 2018 sloot in stijl af. Na een warm jaar 2018 was het ook in december zacht.

De gemiddelde temperatuur komt uit rond 5,7 graden. Normaal gesproken heeft december een gemiddelde in de polder van 3,8 graden. Op 21 december werd het 11,7 graden. Toch vonden we ook nog winterweer terug deze maand. Tijdens de ochtend van 16 december lag er een dun laagje sneeuw. Voor de liefhebbers konden er een paar kleine sneeuwpoppen gemaakt worden, maar het ging alweer snel dooien overdag.

Tegen de avond was op de meeste plaatsen de sneeuw alweer weg. Deze maand viel er circa 100 millimeter neerslag. Dat is teveel tegen 65 millimeter normaal. Goed natuurlijk om het neerslagtekort aan te vullen. De zon liet het afweten tijdens de laatste dagen van december. 40 uur zon hebben we in totaal gehad. Normaal gesproken is dat 54 uur. Vooral de laatste week van december zag er somber uit.

Droogte

Het kwam heel vaak in het nieuws voorbij dit jaar. De droogte. We hebben er ook zeker last van gehad in onze polder, maar de meest droge gebieden waren in het oosten en zuiden van Nederland. We hebben dit jaar ongeveer 620 millimeter gemeten. Normaal gesproken is dat rond de 800 millimeter. De droogte zit nog steeds dieper in de bodem (ondanks de regen van de afgelopen maand).

Het duurt nog zeker tot het voorjaar tot de droogte helemaal weg is, maar dan moet het de komende maanden wel flink regenen. Vooral juli en augustus waren erg droge maanden. Heb je zonnepanelen? Dan heb je een heel goed jaar gehad. De zon kregen we 2116 uur te zien. Normaal gesproken is dat ongeveer 1777 uur. Het was zelfs één van de zonnigste jaren ooit gemeten. Nou dat extraatje kan je weer in je zak steken. April, mei, juli en augustus hebben daar flink aan bijgedragen. Dat waren zonnige maanden.

Het was ook een warm jaar met een gemiddelde temperatuur van 11 graden tegen 10,9 graden normaal. In de zomer kregen we te maken met een recordlange hittegolf. De hittegolf begon op 15 juli en kwam ten einde op 9 augustus. In totaal dus ruim 3 weken (25 dagen). Ongekend voor onze polder.

Jaar van extremen

Het jaar 2018 was er één van extremen. De maand januari begon onstuimig met twee stormen. De eerste was op 03 januari, maar de tweede op 18 januari was veel zwaarder. Op het IJsselmeer stond enige tijd een zware storm, kracht 10. Er werd een windstoot gemeten van 128 km/u en op het meetstation Marknesse 107 km/u.

Lange tijd was het vrij zacht, maar eind februari sloeg de winter toe. Begin maart kwamen we zelfs nog op de schaats te staan. Het was wel ijzig koud met gevoelstemperaturen beneden de -15 graden. In een week tijd vroor het IJsselmeer dicht (Foto 1). De lente sloegen we over, want in april werd het al snel volop zomer. Op 19 april was het bijna 29 graden. Zeer bijzonder voor april. De droogte was daarmee al van start gegaan.

Op 29 mei werd het tropisch warm. 31 graden. Later op de dag kregen we te maken met zware onweersbuien vanuit het oosten. (Foto 2). Op een aantal plaatsen kwam het tot wateroverlast. 26 juli hebben we de warmste dag ooit gemeten gehad in de polder. Het werd bijna 36 graden. Ook een ongekend record, maar dat past wel bij het opwarmende klimaat. De zomer gaf nog niet op in de herfst. Op 13 oktober hadden we een recordlate zomerse dag. Het werd 25,5 graden. De herfst was ook zeer droog waardoor het neerslagtekort nog verder opliep.

Zo was het jaar 2018 er één van uitersten. 2019 gaat ongetwijfeld zijn hoogte- en dieptepunten krijgen. Extremen horen nou eenmaal bij ons klimaat. De extremen zullen wel toenemen door het opwarmen van de aarde. Daar moeten we mee leren leven, maar als we ons genoeg inzetten voor het klimaat kunnen we het tij nog keren!

Robert de Vries