Gemeente weert airsoft

EMMELOORD - De gemeente Súdwest Fryslân staat het Emmeloorder bedrijf Skirmworld niet toe om de kinderschietsport Airsoft in het dorp Oudega van de grond te tillen.

De Emmeloorders hadden de sportaccommodatie in het watersportdorp bij Sneek op het oog om het spel in Friesland te introduceren. Het college vindt dat het schietspel met echt lijkende wapens niet binnen de gemeentegrenzen beoefend mag worden.

Balletjes van maïs

Bij Airsoft hebben de deelnemers een vechttenue aan, dragen een helm en schieten met replicawapens op elkaar. Het lijkt daarmee op paintball. Alleen wordt er nu niet geschoten met paintballs maar met biologisch afbreekbare balletjes van maïs. De sport vloeit voort uit de populariteit van schietspellen en survivalgames op computer.

De Emmeloorders vroegen de gemeente naar een accommodatie waar ze het mochten introduceren, waarop ze door de sportambtenaren gewezen werden op de accommodatie in Oudega. Het dagelijks bestuur struikelde echter over het plan, waar normaliter een ambtenaar over kan beslissen. ‘omdat het hier een activiteit betreft die in een enkele geval nog wel eens tot een controverse leidt, is een bestuurlijke overweging gewenst’, aldus het college.

Kuinderbos

Roy van Ommen, mede-eigenaar van Skirmworld, is teleurgesteld. ‘Het is wel 2019. Dit is de manier waarop je kinderen tegenwoordig aan het bewegen krijgt’, stelt hij. Op de locatie bij het Kuinderbos blijkt dat de sport populair is in de polder. ‘Wij krijgen reacties van ouders die zeggen dat hun kind niet van de bank te slaan was met zijn of haar computerspelletjes en nu zijn ze hier niet uit het veld te krijgen, zo leuk vinden ze het.’

De sport wat lieflijker aankleden is volgens hem geen optie. ‘Dat gaat voorbij aan de visie van deze officiele sport.’ De sport heeft namelijk ook al enige status. In Nederland heeft de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging al 10.000 leden en ze zoekt aansluiting bij NOC-NSF. Skirmworld blijft doorgaan met het promoten en uitbreiden van de sport. Er zijn onderhandelingen gaande in de omgeving van Joure en Groningen, laat Van Ommen weten.