Zuiderzeegevoel keert een beetje terug

Vollenhove - Het straatnaambord ‘Aan Zee’ in Vollenhove maakt de geschiedenis van de plek duidelijk. Maar dat is - op de schuin tegenover gelegen jachthaven na - dan ook het enige wat herinnert aan de zee die er ooit tekeer ging. De deze week gestarte werkzaamheden in de straat moeten het zeegevoel van weleer laten terugkeren.

Zeezout

Vollenhove is een stadje dat vroeger de grillen van de Zuiderzee beleefde. In de klinkerstraatjes geurde het er altijd naar zeezout. Het stadje was voor de inpoldering een populaire badplaats en bovendien had Vollenhove een eigen vissersvloot.

De herinneringen aan de Zuiderzee liggen in het stadje nog steeds voor het oprapen, maar naarmate de tijd vorderde sleten de karakteristieke zee-elementen van het straatbeeld.

‘Aan Zee lag vroeger… aan zee. En dat willen de buurtbewoners graag beleven’, aldus de gemeente Steenwijkerland.

Herleven

Toegegeven, in de straat Aan Zee herinnert op de naamgeving na niet veel aan de Zuiderzee. Officieel ligt de straat op een dijk, maar zonder historisch besef zou niemand dat weten. Toen het havengebied van Vollenhove werd aangepakt, kwam vanuit de buurt van Aan Zee de vraag of hun straat ook niet aangepast zou kunnen worden. De Belangenvereniging Vollenhove-Stad (BVVS) ging samen met de gemeente om de tafel en kwam met een plan op de proppen om het Zuiderzeegevoel te doen herleven.

Kinderkopjes

‘De bedoeling is dat het oude dijkidee wordt teruggehaald door de openbare ruimte te verfraaien’, legt Marcel Aben namens de BVVS uit. Het grasveldje dat aan de straat ligt, wordt aangepakt. Bovendien wordt de dijk geaccentueerd met kinderkopjes en zwerfkeien. Ook de parkeerplaatjes worden aangepakt.

‘Het buurtinitiatief brengt de historie terug in dit uniek stukje Vollenhove’, aldus de gemeente. Tijdens twee belegde informatieavonden werden de ideeën besproken. Niet alle wensen konden worden ingewilligd, ‘maar het geheel wordt in alles verfraaid’, aldus Aben.

Robert-Erik Lanting