POLDERHEMEL | New Horizons

Aflevering 1207

9 – 16 JANUARI

De ruimtesonde New Horizons is op 1 januari het Kuipergordelobject Ultima Thule op 3500 kilometer afstand gepasseerd. Alles is succesvol verlopen en de gegevens komen binnen.

Tweedelig

Ultima Thule blijkt uit twee brokstukken te bestaan die tegen elkaar aan zitten. Gruis bedekt de plek waar de twee grote stenen elkaar raken en vormt zo een ‘nek’. Het geheel draait langzaam rond om het gemeenschappelijk zwaartepunt. De grote bol meet 19 kilometer in doorsnede en de kleine 14 kilometer. De bijgaande opname is nog niet zo scherp maar wel de eerste in kleur, maar spoedig zullen veel scherpere opnamen beschikbaar komen.

Chinese lander op achterkant maan

In de Chinese ruimtevaart is op 3 januari een succes geboekt. Voor het eerst is er een lander op de achterkant van de maan neergezet. Communicatie met de aarde geschiedt middels een satelliet bij de maan. Rechtstreeks is dat niet mogelijk. Een meegenomen wagentje, YUTU-2 is aan zijn eerste rit begonnen. Met een panoramische camera, een grondradar en instrumenten voor chemische analyse wordt de maanbodem onderzocht.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 12 januari)

Zon op: 08.44 uur; onder 16.47 uur.

Maan op: 11.44 uur; onder 23.33 uur.

MAAN

De schijngestalte van onze trouwe wachter groeit weer aan. Op maandag 14 januari komt de maan om 07.46 uur in de schijngestalte van Eerste Kwartier (half, sterrenbeeld Vissen). Vergeet niet dat de maan alleen ’s avonds is te zien.

PLANETEN

In de ochtend, kort voor de zon opkomt zijn er twee planeten te zien in het oosten: Jupiter en Venus. De laatste is veruit het helderst. Vroeg in de avond zien we Mars in het zuiden. Mars is nog redelijk helder, even helder als de helderste sterren. Hij valt op door de oranje kleur en twinkelt niet zoals de sterren. Mars gaat tegen middernacht in het zuidwesten onder. De planeet komt geleidelijk steeds hoger aan de hemel.

Meteoren

Het hoogtepunt van de Boötidenzwerm is voorbij, maar zo nu en dan kan er toch een verschijnen. De frequentie neemt af. Na 12 januari verschijnen ze niet meer.

René P. Elings

tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com.