Commotie in Lelystad rond verdacht pakketje bij provinciehuis (foto's)

Lelystad - Een verdacht pakketje bij het provinciehuis in Lelystad zorgde maandagochtend voor heel wat commotie. Lange tijd was de omgeving afgezet. Treinen en bussen reden niet.

Onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst wees uit dat het verdachte pakketje geen explosief betrof. De politie doet onderzoek naar de herkomst van het pakketje. De afzetting rond het provinciehuis is opgeheven.

[De tekst gaat hierna verder]

Op het nabijgelegen station was de politie ook aanwezig en een deel van het station was eveneens afgezet. Het treinverkeer richting Almere en Amsterdam is later weer hervat. Voor enige tijd reden er op last van de politie ook geen bussen in heel Lelystad.

Aan het provinciehuis hingen ook spandoeken met leuzen over de Oostvaardersplassen en Staatsbosbeheer. De politie onderzoekt of de spandoeken verband houden met het verdachte pakketje.

Discussie Oostvaardersplassen

Volgens de Flevolandse Commissaris van de Koning, Leen Verbeek, heeft het verdachte pakketje te maken met de verhitte discussie rondom de Oostvaardersplassen. Verbeek benadrukt dat deze actie niet zal leiden tot een ander besluit rond de Oostvaardersplassen.

Vorige maand besloot de provincie Flevoland dat er zeker duizend edelherten moeten worden afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Wanneer daarmee begonnen wordt, hangt af van een rechtszaak aangespannen door de Faunabescherming. Die begint op 5 november.

‘De provincie laat zich niet chanteren’, benadrukt Verbeek. Hij noemt de actie van maandagmorgen ‘een dieptepunt’ in de discussie over de Oostvaardersplassen.