7 polderlevensverhalen

EMMELOORD - Tekstschrijver Huib van der Wal uit Emmeloord heeft vrijdagmiddag 19 oktober in ’t Voorhuys weer een boek gepresenteerd met zeven boeiende polderlevensverhalen: Onder de Polderlucht.

Het eerste exemplaar reikte hij uit aan Kees Bolle, een van de geportretteerden, naast Nico Klappe, Pier Slump, Anjo Geluk, Arend Mintjes, Siebren Meersma en Willy Heukers. Het zijn allemaal mensen die zich meer dan gemiddeld hebben ingezet voor de poldersamenleving.

Kees Bolle kreeg het eerste exemplaar overhandigd, mede omdat hij zo’n boeiende verteller is van verhalen uit de poldergeschiedenis. Een van de andere ‘hoofdrolspelers’ is Nico Klappe. Een baan voor het leven bestaat niet meer, zeggen moderne arbeidsdeskundigen. Je werkt ergens vier of vijf jaar en trekt weer verder. Nico Klappe was zijn tijd ver vooruit. Hij was commando, horeca-ondernemer, campingexploitant, assurantieadviseur, projectontwikkelaar, visserman, student politieke wetenschappen, vishandelaar en makelaar!

De overige levensverhalen zijn anders, maar zeker niet minder interessant. Huib van der Wal heeft als lokale tekstschrijver in de loop der jaren honderden polderbewoners gesproken. Hij weet dat de Noordoostpolder vol zit met mooie verhalen en ook met boeiende levensverhalen. Verhalen die het verdienen om te worden vastgelegd, voordat ze verdampen.

Dit boek is ook gemaakt omdat het vastleggen van de geschiedenis van dit bijzondere gebied belangrijk is. Omdat bewezen is dat wie de geschiedenis kent van het land of de streek waar hij woont, zijn woonomgeving meer waardeert en zich er meer thuis voelt. En ook meer saamhorigheidsgevoel ervaart. Onze oudere polderbewoners hebben mooie verhalen, maar vaak niet de energie, of de vaardigheden, om ze in een goed leesbaar verhaal te bewaren voor het nageslacht.

Het boek is te koop bij de lokale boekhandel en kost 15 euro.