POLDERHEMEL

Aflevering 1196

23 – 30 OKTOBER

Van planeet Mercurius is nog vrij weinig bekend. Omdat de kleine binnenste planeet zo dicht bij de zon staat is waarnemen moeilijk en is het ook moeilijk om daar een ruimtesonde te krijgen.

Europese/Japanse missie

Om meer over deze planeet te weten te komen gaat de Europese/Japanse missie BepiColombo op weg naar de hete planeet. De geplande lanceringstijd was zaterdag 20 oktober 03.45 uur Nederlandse tijd. Na een lange tocht komt de combo bij Mercurius aan: naar verwachting in 2026. De twee gekoppelde toestellen zullen elkaar loslaten en elk eigen banen rond Mercurius gaan doorlopen gedurende minstens een jaar. Bepi gaat de planeet zelf onderzoeken en Colombo de ijle atmosfeer en magnetisch veld. Ook wordt gekeken naar de zonnewind; de deeltjesstroom die van de zon de ruimte in blaast. Mercurius zit volop in deze wind. Van Mercurius is wel bekend dat deze een buiten proportioneel grote ijzerkern bezit. De herkomst van het magnetisch veld is nog onduidelijk.

Einde zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag (27/28 oktober) wordt de klok om 03.00 uur een uur teruggezet en gaat de wintertijd weer gelden tot zondag 31 maart 02.00 uur. Hoe het daarna verder gaat met de zomertijdregeling zal afhangen van politieke beslissingen. De tijd zal het leren.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 27 oktober)

Zon op: 08.25 uur; onder 18.17 uur.

Maan op: 20.17 uur; onder 11.32 uur (zondag).

Maan

Op woensdag 24 oktober is het om 18.45 uur Volle Maan (geheel zichtbaar, sterrenbeeld Vissen). Na deze dag neemt de schijngestalte af en verplaatst onze wachter zich naar de ochtendhemel.

Planeten

Als het donker wordt zien we van zuidzuidoost tot zuidwest laag aan de hemel drie planeten: Mars, Saturnus en Jupiter (zeer laag). Deze laatste verdwijnt binnenkort in de avondschemering. Mars is nog redelijk helder; hij staat op 111 miljoen kilometer van de aarde. De helderheid zal in de komende tijd verder afnemen. Hij gaat rond 01.00 uur in het zuidwesten onder; Saturnus rond 21.30 uur in het zuidwesten en Jupiter rond 19.15 uur in het westzuidwesten.

Meteoren

Af en toe zal er een oranje meteoor te zien zijn. Het is meestal een Tauride (uit de richting van sterrenbeeld Stier), vrij langzaam (29 kilometer per seconde). Er is een kans op een vuurbol. Ook de snelle Orioniden, uit de richting van sterrenbeeld Orion, zijn nog actief. De activiteit neemt af. Kijk in de vroege ochtend (van 5 tot 7 uur); sterrenbeeld Orion staat dan nabij het zuiden.

René P. Elings

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.