Onthullingen over kolonisatie en deporatie op symposium

EMMELOORD - FlevoMeer Bibliotheek schreef geschiedenis afgelopen zaterdag door samen met een viertal andere organisaties uit Noordoostpolder en Urk een duosymposium te organiseren rond het thema 100 jaar Zuiderzeewet.

Cultuur-eus Tromp de Vries, Stichting Urker Uitgaven, Stichting Canon Noordoostpolder en Vrienden van Schokland organiseerden samen met de bibliotheek het symposium waarbij geschiedenis van twee kanten werd bekeken. Verschillende onderwerpen passeerden de revue: oorlogsgeschiedenis, maritieme geschiedenis, oorlogsgeschiedenis en sociale geschiedenis.

In een ochtendsessie op Urk en een middagsessie in Emmeloord belichtten een viertal sprekers de verschillende onderwerpen op verschillende manieren. In twee goed gevulde bibliotheken werden verschillen en achtergronden uitgediept terwijl op het sportveld van Urk de derby tussen SV Urk en Flevo Boys werd gespeeld. Een grote variëteit aan onderwerpen illustreert overeenkomsten en verschillen.

Deportatie

De deportatieplannen van Sjoerd Groenman voor de bevolking van het voormalig eiland Urk ten opzichte van de bevoorrechte positie voor de gegadigden van de kolonisatie van de Noordoostpolder lijken een schril contrast. Urk leed in 1947 honger tijdens de winter, deze situatie eiste 3 doden. De vraag waarom het eiland Urk pas in 1948 kon worden ontsloten, 6 jaar nadat het eiland met het vasteland verbonden was, middels een weg van Urk naar Emmeloord blijft onbeantwoord. De maritieme identiteit zijn zowel voor Urk als voor de Noordoostpolder van toepassing. Het gehele gebied wordt aangemerkt als grootste scheepsarcheologisch kerkhof te wereld.

Journalist en historicus Eva Vriend deelde tot slot van het symposium de tussenstand van de Derby mee: 2-0 voor Urk en besloot met de vraag van ir. S. J. Meyn uit 1956, of de verschillen tussen de polder en de randgebieden ook nu nog een onoverkomelijke kloof meebrengt…