Endy Semeleer pakt wereldtitel

EMMELOORD - Emmeloorder Endy Semeleer heeft de wereldtitel van de kickboksorganisatie Enfusion tot 75 kilogram veroverd. Semeleer was over vijf ronden op punten te sterk voor titelhouder Aziz Kallah.

Semeleer toonde zich verheugd over de wereldtitel, maar was kritisch over zijn optreden in het Duitse Oberhausen. ‘Het was goed genoeg voor de winst, maar ik Aziz meer op afstand moeten houden. Het is in een wedstrijd altijd moeilijker dan op een training.’ Het was de 52e overwinning voor Semeleer in 53 wedstrijden. Hij verloor slechts één keer en won elf partijen op knock-out. De wedstrijd in de König Pilsener Arena werd zaterdagavond live uitgezonden op de internationale televisiezender Viceland.

De 22-jarige kickbokser uit Emmeloord begon sterk aan zijn partij. Hij raakt zijn 26-jarige tegenstander een paar keer goed en nam meteen een voorsprong op punten. Kallah verdedigde zijn titel fel, drong Semeleer terug en ging het lijf-aan-lijfgevecht aan. Daarbij schuwde de Marokkaan geen middel, tot ergernis van Semeleer en het publiek, dat z’n afkeer liet blijken door fluitconcerten aan het adres van Aziz Kallah.

Smerige acties

Kallah wierp Semeleer regelmatig tegen het canvas en deelde na interruptie van de scheidsrechter een behoorlijke tik uit aan zijn uitdager. ‘Het was raar vechten tegen Kallah’, vond Semeleer. ‘Ik wist, dat hij zou proberen mij zoveel mogelijk neer te gooien. Hij had een paar smerige acties. Hij liet zich een keer met zijn knieën op mijn buik vallen. Het ging er helemaal niet zo sportief aan toe, maar ja, dat gebeurt soms.’

In de vierde ronde van het gevecht, dat als hoofdpartij aan het eind van de avond was gepland, kreeg Aziz Kallah een waarschuwing van de arbiter. Endy Semeleer bleef ondertussen probleemloos op de been, gesteund door veel aanhangers uit de polder. Het was niet de eerste wedstrijd over vijf ronden voor Semeleer, maar een slijtageslag was het wel. ‘Het was heel zwaar. Normaal weet jij bij de derde ronde: het is bijna klaar. Dat zit in je systeem.’ Nu moest de Emmeloorder nog twee ronden.

Tayfun Ozcan

Endy ‘Badnews’ Semeleer trok aan het langste eind en veroverde zijn eerste wereldtitel. In december gaat hij op herhaling in Abu Dhabi, waar hij eind vorig jaar vriend en vijand verraste door een paar grote opponenten te verslaan, het toernooi te winnen en een ton op te strijken. Het was de doorbraak voor de kickbokser uit de Noordoostpolder. Semeleer heeft één grote wens: vechten tegen grootheid Tayfun Ozcan.

Ozcan is een 27-jarige Tilburger met een Turkse achtergrond. Ozcan is regerend wereldkampioen bij Enfusion in de klasse tot 72,5 kilogram. Hij verdedigde in september in Hamburg met succes zijn titel door op technisch knock-out van Iraniër Ardalan Sheikholeslami te winnen. ‘Ik wil graag tegen Ozcan boksen. Ik wil niet opscheppen, maar hem verslaan is voor mij nog de enige grote uitdaging. Ik wil me graag meten met een andere wereldkampioen. Zou heel mooi zijn.’

Harry de Ridder