Horror in Blokzijl: ‘Ga de nacht niet in!’

Blokzijl - Het kijken van horrorfilms is onderhevig aan een aantal wetten. Een van die wetten is dat je nooit maar dan ook nooit donkere plekken bezoekt, waarbij je al het gevoel hebt dat niet daar pluis is. De kijker weet dan, maar de hoofdrolspeler niet en meestal loopt het met die hoofdrolspeler slecht af.

Niet alleen in horrorfilms zijn deze wetten van toepassing. Ook voor de Blokzijler Gloppentocht gelden deze. Er is één avond in het jaar, waarop de bewoners van Blokzijl en omgeving geacht worden in hun huizen te blijven omdat de straten van Blokzijl vergeven zijn van de engerds en levende doden. Toch waren er afgelopen zaterdagavond nog zo’n 250 mensen op de been om te kijken wat zich daar nu afspeelde.

De heks met het derde oog

Dit ondanks de bezorgde woorden van de heks met het derde oog. Of de mensen het echt zeker wisten. ‘Ga de nacht niet in’, zei ze. Woorden waar de angst vanaf droop maar de mensen gingen toch. Het geluid van een kettingzaag, een ijzingwekkende gil en een schreeuw door de nacht. Kinderzombies, die wezenloos door de straten liepen. Een horrorclown, die je achterna kwam….

De legende van de discomessentrekker

Dat Blokzijl een rijke geschiedenis heeft was bekend. Wat veel mensen echter niet weten, is de legende van de discomessentrekker. Deze heeft het vooral gemunt op mensen, die niet gaan dansen als de muziek klinkt. Deze messentrekker is vooral actief tijdens de Gloppentocht. Het advies: blijf dansen dan blijf je leven! Op ‘we’re going to Ibiza’ van de Venga Boys werd fanatiek gedanst om het vege lijf te redden.

Afterparty

Op de kade rende een vage verschijning weg met een baby in zijn handen. Een hysterische vrouw in een bebloede jurk gilde ‘red mijn baby!’. Een paar stoere jongens gingen erachteraan maar de baby was niet meer te redden. Er zijn veel overeenkomsten tussen horrorfilms en de Blokzijler Gloppentocht maar er is één heel groot verschil. Horrorfilms lopen niet altijd goed af. De Blokzijler Gloppentocht wel. Alle 250 bezoekers doorstonden de helse tocht en konden daarna tijdens de afterparty onder het genot van een hapje en een drankje weer opgelucht ademhalen en stiekem ook een beetje trots zijn. Want je moet het maar durven: zo’n Blokzijler gloppentocht lopen.