St Jansdal wil groot deel ziekenhuiszorg Lelystad overnemen

Lelystad - Het St Jansdalziekenhuis uit Harderwijk wil de ziekenhuiszorg in Lelystad overnemen. De overname geldt voor zo’n 80 procent van de ziekenhuiszorg zoals we die tot nu toe gewend waren, inclusief een spoedpoli.

‘Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk is altijd nauw verbonden geweest met MC Zuiderzee. Zo hebben beide ziekenhuizen meer dan tien jaar samengewerkt in de polikliniek Dronten, maar ook op andere zorgonderdelen werd samengewerkt,’ laat het ziekenhuis in een persbericht weten.

De twee ziekenhuizen hebben altijd al samengewerkt, stelt St Jansdal in een persbericht. ‘De afgelopen periode werd duidelijk dat het niet goed ging met de ziekenhuizen van de MC groep. St Jansdal heeft daarop geanticipeerd en nagedacht over een plan voor het behoud van een ziekenhuisvoorziening in Lelystad. De ontwikkelingen zijn vorige week in een stroomversnelling terecht gekomen.’

Afdelingen verdwijnen

Het plan voorziet in Lelystad onder andere in uitgebreide poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli. Maar spoedeisende hulp, kindergeneeskunde en verloskunde verdwijnen, meldt de NOS. Daar heb je een operatiekamer en een intensive care voor nodig met veel artsen en gespecialiseerd personeel en dat is volgens St Jansdal te duur.

‘De verwachting is dat de inwoners van Lelystad voor ruim tachtig procent van hun ziekenhuisbezoeken gewoon terecht kunnen in hun eigen stad. Voor zeer specialistische zorg wordt er doorverwezen naar St Jansdal of andere omliggende ziekenhuizen.’

Beroep op medewerkers

Het ziekenhuis doet daarbij een beroep op het voormalige personeel van MC Zuiderzee, de huidige medewerkers en de medisch specialisten. ‘De komende weken zal een en ander verder tot in detail worden uitgewerkt. St Jansdal is bereid en in staat om met steun van de zorgverzekeraars een toekomstbestendige en moderne ziekenhuisvoorziening in Lelystad te organiseren.’

‘Meer overnamekandidaten dan St Jansdal’

Er zijn meer kandidaten dan alleen St Jansdal voor de overname van de medische zorg in Lelystad. Dat meldde interim burgemeester Henk Tiesinga maandagavond aan de gemeenteraad van Noordoostpolder. Drie minuten voor het begin van de vergadering kreeg Tiesinga die mededeling van minister Bruins.

Tiesinga sprak maandagmiddag ook met de minister over de ontwikkelingen rond het faillissement van de MC Groep. ‘De minister is ook bezorgd over de situatie, zo zei hij, ondanks dat het beeld misschien anders overkomt’, aldus Tiesinga. Hij besprak onder meer de gevolgen voor de spoedhulp met de minister en stipte ook de overdracht van patiënten aan. ‘Tijdens het gesprek kwamen de berichten binnen over de interesse van St Jansdal. We spraken af dat hij me voor de raadsvergadering terug zou bellen of er meer kandidaten zijn’, aldus Tiesinga, die dus kort voor de vergadering dat bericht kreeg.

De gemeente sprak sinds de ingelaste raadsvergadering van afgelopen donderdag ook met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Bovendien werd het personeel van de failliete MC Groep ‘een hart onder de riem gestoken’.