INGEZONDEN

Ziekenhuis

De ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter zijn failliet. Nieuwsuur liet in haar uitzending van 23 maart Winter, eigenaar van de MC Groep aan het woord, die toen al aangaf dat zijn groep in financiële problemen had. In dat programma kwam ook een aantal deskundigen, belanghebbenden en patiënten aan het woord, zoals gezondheidseconoom van de VU, Xander Koolman. Die vertelde dat de patiënten in Amsterdam geen problemen zouden ondervinden (ziekenhuizen in de buurt) maar die van Lelystad en Emmeloord mogelijk wat verder moeten rijden, naar Almere of Zwolle.

Nu weet ik niet of meneer Koolman de lokale situatie kent, zo ja, dan heeft hij het een en het ander over het hoofd gezien. Meer dan 10 jaar geleden heb ik nog in Lelystad meegeholpen bij het ziekenhuis om een database van de nieuwe software te vullen. Maar ruim daarvoor was het Zuiderzeeziekenhuis al gefuseerd met het Dokter Jansenziekenhuis in Emmeloord, wat overigens nooit zonder slag of stoot is gegaan (uit eigen ervaring meegemaakt toen ik nog woonachtig was in Emmeloord).

Geen succes

Echter de fusie is nooit een echt succes geworden en de patiënten van Emmeloord kozen bewust voor het alternatief wat later werd gebouwd en een paar honderd meter van Dokter Jansenziekenhuis aan dezelfde weg stond, een dependance van de Antonius Zorggroep uit Sneek. Het Antonius in Emmeloord heeft geen financiële problemen en dus meneer Koolman, de patiënten uit de polder hebben hun ziekenhuis op de stoep. Voor sommigen zelfs nog op loopafstand. Ik begrijp u wel, meneer de gezondheidseconoom, u denkt alleen in grote getallen, maar in de gezondheidszorg gaat het niet (altijd) om de grote getallen, maar meer om de gevoelens en gezondheidszorg van de patiënt. Een van die grote getallen - voor mij dan, voor zorgondernemers niet - waren de kosten voor de bouw van het Dokter Jansenziekenhuis in 1964, nl. bijna 2.4 miljoen - in guldens dan nog - en het begon met 150 bedden. De mensen in Emmeloord hebben altijd gevochten voor hun ziekenhuis, maar wilde niet naar Lelystad en zijn daarom ‘overgestapt’ naar het Antonius.

Henny A.J. Kreeft, Harderwijk