POLDERHEMEL

Aflevering 1197

30 OKTOBER – 6 NOVEMBER

De Europese Mars Express volgt sinds 13 september de vorming van een merkwaardige wolk in de atmosfeer van Mars.

Langgerekt

De witte wolk is inmiddels 1500 kilometer lang en lijkt zijn oorsprong te hebben bij de als inactief bekend staande vulkaan Arsia Mons. Deze vulkaan is maar liefst 20 kilometer hoog. Het is verleidelijk maar niet logisch om de wolk aan vulkanische activiteit toe te schrijven. De bewuste vulkaan is al miljarden jaren uitgedoofd. Waarschijnlijk is de wolk een zogenaamde lijwolk, die aan de lijzijde of afwindse kant van hoge bergen ontstaat. Door de lichte onderdruk die achter de berg ontstaat en de aanwezigheid van veel stof (nog van de recente stofstormen) kan zich vocht op de stofdeeltjes afzetten dat in de lage temperaturen direct ijskristalletjes vormt. Zo vormt zich de wolk die door de heersende wind langgerekt wordt.

Aan de hemel valt deze week te bekijken:

ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 3 november)

Zon op: 07.38 uur; onder 17.03 uur.

Maan op: 01.49 uur; onder 15.53 uur.

Maan

In deze week is de schijngestalte afnemend. De maan is aan de ochtendhemel te vinden. Op woensdag 31 oktober is onze wachter om 17.40 uur in de schijngestalte van Laatste Kwartier (half, sterrenbeeld Kreeft).

Planeten

Als het donker wordt zien we van zuidzuidoost tot zuidwest laag aan de hemel de volgende planeten: Mars, Saturnus en Jupiter (zeer laag). Jupiter is vrijwel niet meer waar te nemen, uitgezonderd op plaatsen waar vrij uitzicht op het zuidwesten is. De lucht moet dan ook goed helder zijn. Mars is nog redelijk helder. Hij valt op door de oranje kleur. Hij gaat rond middernacht in het zuidwesten onder; Saturnus rond 19.55 uur in het zuidwesten en Jupiter al rond 17.45 uur in het westzuidwesten.

Meteoren

Af en toe zal er een oranje meteoor te zien zijn. Het is meestal een Tauride (uit de richting van sterrenbeeld Stier), vrij langzaam (29 kilometer per seconde). Er is een kans op een vuurbol. Ook de Orioniden, uit de richting van sterrenbeeld Orion, zijn nog actief. De activiteit is sterk afgenomen. Sterrenbeeld Stier staat ‘s avonds laat hoog in het zuidoosten.

René P. Elings

tel. 0527-699142; e-mail: rpelings@hotmail.com.