Honderd kilometer sloten schonen

SINT JANSKLOOSTER - De Wieden beschikt maar liefst over 770 kilometer aan sloten. Die watergangen hebben een belangrijke functie voor het natuurgebied. Daarom wordt elk jaar zeker honderd kilometer aan sloten onder handen genomen. Verschillende regionale bedrijven hebben die klus in opdracht van Natuurmonumenten de laatste maand geklaard.

Het betrekken van het regionale bedrijfsleven bij het werk vindt de organisatie belangrijk. ‘Zij kennen het gebied en dat levert in de praktijk veel voordelen op’, zegt Arco Lassche van Natuurmonumenten. Hij is onderweg naar een perceel langs de Gasthuisdijk buiten Giethoorn. Daar is Henri Hulst van de firma Altena uit Nijeveen aan de slag. Met een grote grijper trekt hij waterplanten uit de sloot. ‘Belangrijk voor een goede aan- en afvoer van het water naar De Wieden’, verduidelijkt Lassche.

Waterplanten

Wie honderd kilometer aan sloten moet ‘schonen’ heeft een behoorlijk tempo nodig. Als Hulst uit zijn trekker stapt wijst hij een boom in de verte aan. Daar is hij een uur geleden begonnen aan een nieuwe werkdag. ‘Ik doe dit al twintig jaar in deze periode van het jaar. Mooi werk, omdat je op de mooiste plekken van De Wieden komt. Wij werken voor Natuurmonumenten en ook voor de agrariërs in de buurt’, vertelt Hulst, die van september tot half november aan het sloten schonen is.

Voor Natuurmonumenten is daarbij meer van belang dan alleen een goede waterhuishouding, legt Lassche uit. Sloten moeten goed bevaarbaar zijn voor de afvoer van riet en groenresten. Bovenal is het ecologisch beheer is van grote waarde. ‘Wij willen een goede leefomgeving voor de flora en fauna, zoals in dit geval bijvoorbeeld vissen en salamanders. Daarom nemen we meestal maar één kant van de sloot mee.’

Natuurmonumenten hanteert hierbij een cyclus van drie jaar: de eerste twee jaar wordt per jaar een kant van de sloot geschoond en daarna volgt een jaar rust. Daar waar schouwplicht op rust van het Waterschap worden de sloten jaarlijks in zijn geheel geschouwd.

Erik Driessen