Ziekenhuis Lelystad bouwt spoedeisende eerste hulp af

Lelystad/Emmeloord - MC Zuiderzee in Lelystad sluit vanaf komende maandag de spoedeisende eerste hulp (SEH) van 22.00 uur tot 08.00 uur. Op een later moment volgt een volledige sluiting. Ook worden vanaf maandag geen nieuwe patiënten meer ingepland op de poliklinieken in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk.

Dit meldt de MC Groep op vrijdagmiddag in een persbericht. 'Curatoren, zorgverzekeraars en ministerie van VWS werken aan een duurzaam behoud van zorg in Lelystad en omgeving. Voor de korte termijn is een afschaling van de zorg noodzakelijk om een veilige patiëntenzorg te waarborgen'.

Gefaseerd afschalingsplan

De curatoren en medische staf willen de veiligheid en kwaliteit van de zorg kunnen blijven garanderen. Daarvoor werken de curatoren in samenwerking met onder andere de zorgverleners in de regio aan een plan om tot een zorgvuldige afschaling van de zorgtaken te komen. Ook de toezichthouders onderstrepen de noodzaak van een gefaseerde afschaling. De curatoren willen daarom de spoedeisende eerste hulp in Lelystad vanaf 5 november van 22.00 tot 08.00 uur sluiten, vooruitlopend op een volldige sluiting. Ook worden vanaf deze datum geen nieuwe patiënten meer ingepland op de poliklinieken in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De zorg aan de bestaande (poli)klinische patiënten wordt vooralsnog voortgezet.

Om tot een definitief plan te komen is er eerst nog overleg met alle betrokken partijen en instanties nodig. Dit overleg vindt op zeer korte termijn plaats. Patiënten worden individueel door het ziekenhuis geïnformeerd wat dit plan voor hen zal betekenen.

Duurzame oplossing

Er hebben zich meerdere serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen. Vandaag (vrijdag 2 november) verwachten de curatoren een beeld van de ontvangen biedingen te hebben. Het gehele proces vindt plaats in overleg met de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. Ook vindt afstemming plaats met de toezichthouders.

Het is het streven om op woensdag 7 november aan het einde van de dag een plan voor een duurzaam behoud van zorg voor de inwoners van Lelystad en omstreken gereed te hebben.