Greppels schoonmaken op een vrije zaterdag

SINT JANSKLOOSTER - De Natuurwerkdag is volgens organisator LandschappenNL de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook bij Natuurmonumenten, als partner van de Natuurwerkdag, trokken zaterdag 25 mensen in De Wieden laarzen en handschoenen aan. “Kwestie van wat terug doen voor de natuur…”, zegt Gerard Rodermond uit Wanneperveen, een van de vrijwilligers.

Hij keert zaterdagmiddag rond 12.30 uur terug bij de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Reeënweg. In stijl nog wel, want de natuurwerkers voor een dag zijn met de boot naar hun werkplek gebracht en zo keren ze dus ook weer terug. De vroege novemberzon schijnt er aangenaam bij.

Productief weer

Toch was het ’s ochtends eerst fris. “Maar het voordeel is dat mensen dan lekker aan de slag willen om warm te worden. Het was dus productief weer”, glimlacht boswachter Roelof de Jonge, die als begeleider mee ging met de groep. De werkers maakten in De Wieden greppels schoon, belangrijk voor de aan- en afvoer van water bij het trilveen. “Die klus doen we een keer in de twee jaar bij alle trilveenlocaties in De Wieden. Op deze plek zijn we nu bijna klaar”, vertelt De Jonge.

Voor Gerard Rodermond uit Wanneperveen is het uiteraard geen dagelijks werk. “Best zwaar, vooral het verwijderen van de boompjes”, zegt hij over de arbeid. Maar het zonnetje en de prachtige locatie middenin de natuur vergoeden veel. “Ik geniet als inwoner van Wanneperveen van De Wieden en vind het mooi om wat terug te kunnen doen. Met de jaarlijkse zwerfafvalactie in De Wieden help ik ook al een paar jaar mee.”

Junior Rangers

Zijn collega’s van zaterdag bestonden onder meer uit leden van Waterscoutingclub Giethoorn en een flinke afvaardiging van de Junior Rangers. Dat zijn jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die regelmatig actief zijn in de natuur. “Wij helpen elk jaar ook met deze dag mee. De afgelopen jaren voor Staatsbosbeheer op de Woldberg en dit keer was Natuurmonumenten aan de beurt”, vertelt coördinator Erica Zwanenburg.

Roelof de Jonge deelt ondertussen namens de organisatie zakjes met bloembollen uit als dank voor het vrijwilligerswerk van zaterdag. In het voorjaar komen bij de natuurwerkers paarse krokussen op in de tuin. Mooi aandenken aan een zonovergoten ochtendje werken in De Wieden.