Survivalrun: apenkooi in de vrije natuur

Vollenhove - Apenkooi, velen zullen het zich herinneren als een plezant onderdeel tijdens de gymnastieklessen op school: je snel uit de voeten maken om een achtervolger te ontlopen via allerlei hindernissen waarbij de grond niet mag worden geraakt. Vrijwel iedereen vermaakte zich met dit spel waarbij het vooral aankwam op behendigheid en snelheid.

Niet in het gymlokaal, maar in de vrije natuur kun je dit ook doen, zegt Leo Visscher, voorzitter van de Survival Run Veno in the Wetlands. Zaterdag wordt dit grootste eendaagse sportevenement in de gemeente Steenwijkerland voor de 17e keer gehouden. Maar in tegenstelling tot de gymlessen op school gaat het hier om serieuze en zware sportbeoefening waar goed getrainde atleten een parcours afleggen van 13 kilometer met tientallen spectaculaire hindernissen onderweg. Zo’n 1500 deelnemers verschijnen zaterdag aan de start in Vollenhove.

Groeiende belangstelling

Zeventien jaar geleden zijn ze met de Survival Run begonnen met zo’n 150 deelnemers, maar inmiddels is dat aantal vertienvoudigd. Visscher heeft wel een verklaring voor de almaar groeiende belangstelling voor dit sportspektakel, dat wordt gehouden onder auspiciën van de Nederlandse Survivalrun Bond. ‘De mensen willen steeds meer bewegen en nieuwe sporten ontdekken. En hier komt het aan op fysieke souplesse, een zeer goede conditie en doorzettingsvermogen.’

Geharde sporters

De deelnemers zijn bepaald geen zogenoemde ‘mooi weer-voetballers’, maar geharde sporters die zich niet uit het veld laten slaan door slechte weersomstandigheden. Volgens Visscher wordt een survival run ook nooit afgelast, tenzij het echt te koud is. ‘Dan moet je wel eens concessies doen door bijvoorbeeld de deelnemers niet door het water te laten gaan. Maar wij kunnen de risico’s goed inschatten en we hebben een calamiteitenplan. Niet doorgaan is geen optie’, stelt Visscher.

Zelf deed hij ook jarenlang mee aan de survivalrun, maar door een hardnekkige blessure verschijnt hij zaterdag niet aan de start bij De Burght. Eigenlijk begint de wedstrijd al vrijdag met een kids run waaraan 250 schoolkinderen van de groepen 5 en 6 deelnemen. Vanzelfsprekend een korter en minder zwaar parcours. De start is om 10.30 uur. Ook voor de jeugd tussen 10 en 18 jaar is er zaterdag een kortere run van 8 kilometer. Er doen zowel wedstrijdlopers mee, die in de landelijke competitie lopen, als recreanten. Daarnaast doen er veel mensen (leeftijd: 8 tot 65+) mee uit de regio, vooral in de recreatieve categorieën. De afstanden die gelopen worden zijn 5, 8 of 13 kilometer.

Boogschieten

Naast de honderden deelnemers zijn er volgens Visscher ook nog eens 300 vrijwilligers in de weer, van EHBO’ers tot verkeersregelaars. Vanavond krijgen zij de nodige instructies tijdens een informatie-bijeenkomst. De vijf zaterdagen voorafgaand aan het evenement wordt het parcours met de hindernissen uitgezet. Dit keer maakt ook boogschieten onderdeel uit van de wedstrijd. ‘We hebben ook wel eens hout hakken als wedstrijdelement opgenomen. Maar veiligheid en plezier staan voorop’, stelt Visscher.

Vrij jonge sport

Survivalrun is in de jaren tachtig in het Achterhoekse dorp Beltrum ontstaan en is dus nog een vrij jonge sport. In 1988 zorgde een plaatselijke vriendenclub voor het vossenspoor tijdens de jaarlijkse slipjacht in het dorp. Ze bedachten dat het leuk zou zijn om in dit spoor natuurlijke hindernissen te nemen. Zo ontstond de survivalrun en de eerste run was op de dag na de slipjacht.