Urker politiek wil behoud spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad

Urk - De Urker gemeenteraad roept het college vandaag op een dringend beroep te doen op alle betrokkenen, waaronder de minister en de zorgverzekeraars, om de spoedeisende hulp en de acute verloskundige hulp op welke manier ook te waarborgen in het ziekenhuis in Lelystad.

Zeer moeilijke positie

De Urker politiek volgt de situatie rondom de IJsselmeerziekenhuizen met argusogen. 'De aanrijtijden op Urk staan al onder druk en met een eventuele sluiting van spoedeisende hulp in Lelystad komt Urk geografisch gezien in een zeer moeilijke positie', aldus de ChristenUnie, die hierover donderdagavond tijdens de raadsvergadering een raadsbreed gesteunde motie zal indienen.

Hoogste geboortecijfer van Nederland

Raadslid Ria Visser (CU): 'Niet alleen spoedeisende hulp is voor Urk van levensbelang, ook de acute verloskunde is voor onze inwoners een absolute voorwaarde voor het ziekenhuis in Lelystad. Volgens Urker artsen zijn er de afgelopen jaren gevallen bekend waarbij de hulpverlening voor moeder en kind geen 10 minuten langer had moeten duren. Met het hoogste geboortecijfer van Nederland is dat een factor van belang voor een doorstart van het ziekenhuis in Lelystad'.

Motie

Al deze factoren hebben ertoe bijgedragen dat raadslid Visser (CU) een raadsbrede motie zal indienen. Een motie die mede ingediend wordt namens alle partijen in de raad (ChristenUnie, CDA, Hart voor Urk, SGP, Gemeentebelangen en PVV).